Stresstesta din boendekostnad

stresstesta

I dagarna har det varit ett antal artiklar om familjer med barn som hotas med vräkning, vilket förstås är fruktansvärt. Att bli av med sitt hem är lika illa om det sker på grund av dåliga ekonomi såväl som om det skulle råka brinna ner. Hemlös vill ingen vara. Du som har en bostad idag kanske inte befinner dig i farozonen, men mycket kan hända i livet. Här får du tips på hur du stresstestar din boendekostnad och ser till att klara även svårare tider än idag. 

Vår gode riksbankschef Stefan Ingves varnar för att räntorna kan vara på väg upp, vilket i många fall kan fördubbla boendekostnaderna för många svenskar. Tillsammans med en stundande lågkonjunktur där många kan förlora arbetet finns alltid risken att bli sjuk. Inga sjukförsäkringar varar för evigt, men frukta icke. Är du bara förberedd kan du klara dig mycket länge genom svårare tider. 

Men, först och främst. Du måste inse att det är du som är ansvarig för din ekonomi. Inte staten, inte dina föräldrar (om du nu inte är omyndig) och inte heller din bror, granne, finansministern eller någon annan valfri sosse. Socialisterna vill gärna få dig att tro att de tar hand om dig, bara de får bestämma över dig, men glöm det. Se bara på de senaste fyra årens sossevälde och inse att sossarna tog inte hand om någon. Förutom sig själva då. 

När du insett det, gör följande för att förbereda dig: 

  1. Skriv en prioriteringslista över dina kostnader och utgå från Maslows behovstrappa. Fysiska behov först, som värme, skydd, mat, toalett. Här ingår inte röka, kröka, semester, fackföreningsavgift (dock ingår faktiskt a-kassa), och annat du kan vara utan. 
  2. Spara varje månad minst samma belopp som går åt till dina grundläggande behov. Hyra, värme och mat före allt annat. 
  3. Upprepa punkten två i fem år.

När du gjort ovanstående har du skapat en ekonomisk buffert som gör att även om det värsta händer kommer ingen att vräka dig på minst fem år. Du kommer också att veta vilka kostnader du måste se till att få in pengar till först. 

Därefter, eller parallellt, ser du till att pröva olika alternativ för att stresstesta din boendekostnad. Vad händer om räntan fördubblas? Vad händer om du blir arbetslös? Vad händer om du bryter båda benen eller drabbas av sjukdom X? Hur klarar din ekonomi att livet ändras, helt enkelt? 

Har du bolån så se till att amortera bort dem så fort du kan. Bor du i en hyresrätt så fundera på om det inte är bättre och billigare för dig att äga ditt boende. 

Fortsätt också att alltid skära i dina kostnader. Spara och försök också tjäna så mycket pengar du kan, helst genom flera inkomstströmmar. Att stresstesta sin ekonomi, boendekostnad och intjäningsmöjligheter gör det inte helt bombsäkert att du aldrig kommer att bli vräkt. Men skulle du bli vräkt kan du i alla fall säga att du gjort allt i din makt för att inte bli hemlös.