Om TV-serien Hackad

SVT började köra en ny serie vid namn Hackad för ett par veckor sedan. Om du inte har sett den och om du dessutom är rädd om din digitala säkerhet så är det väl spenderade timmar att titta igenom de sex avsnitten.

Här hittar du Hackad

Det här är ett ämne som jag kan mycket väl, men även jag lärde mig lite nytt när jag såg avsnitten. Visst är de lite showbiz över det hela ibland och lite sensations-TV, men budskapet är kristallklart. Det är lätt att bli hackad men framför allt är vårt digitala, uppkopplade liv oerhört sårbart.

Det kommer tyvärr inte bli bättre, tvärtom kommer det bli sämre innan det blir bättre. En av anledningarna är att säkerhetsarbetet runt om i världen har inte hängt med den digitala utvecklingen, helt enkelt därför att säkerhet är många gånger tråkiga pengar som inte ger någon direkt avkastning.

Jag tror dessutom, på fullt allvar, att det största hotet av dem alla är hotet från konstgjord intelligens. Inte på det sätt vi ser i Hollywood-filmer som Terminator eller liknande filmer – utan på helt andra sätt som vi inte kan föreställa oss. Konstgjord Intelligens – AI (Artificial Intelligence) – kommer att vara en teknik som fullständigt förändrar samhället. Självkörande bilar är trots allt bara början.

En av anledningarna till att både AI är ett stort hot och att det digitala samhället är så hotat är de digitala profeterna. De höjer tekniken till skyarna och tror sig ha svaren på alla frågor. Trots att naturen gång på gång lärt oss att den är fullständigt oförutsägbar. Något som är en AI med generell intelligens kommer att vara.

Men innan vi är där är det en bra idé att se Hackad på SVT Play och ta till sig tipsen om hur du får en säkrare tillvaro online.