Är du bäst på det du gör?

Ska man göra något ska man göra det ordentligt. Annars kan man lika gärna skita i det.

De här två meningarna kommer från en nära släkting till mig. Och nog ligger det något i det. I en tid av halvmesyrer, halvfabrikat, tidernas sämsta regering, elförsörjningskris, informationsbrus och fler galningar som vill slåss och bråka så finns det ett ännu större behov av att få ordning på saker och ting i samhället.

Ett sätt att få just ordning är att själv göra bra ifrån sig. Inte släppa iväg det man gör eller tillverkar utan att det är så bra som det ska vara. Allt behöver inte vara bäst, men det ska vara rätt. Tillverkar du kylskåp som ska hålla i tio år så duger det inte att handtaget till dörren ramlar av efter ett halvår. Om ditt ansvar i produktionslinjen är just handtaget på kylskåpet så vore det väl själva fan om du inte kan få det rätt.

Tyvärr är samhället fullt med människor som inte vill göra sitt bästa. Eller ens sitt sämsta. Och varför skulle de göra det när vi har en regering som är fullständigt oduglig? Om inte regeringen står för heder, ordning och reda, rättvisa och lite jävlar anamma, varför ska medborgarna göra det?

Det finns dock en oerhört viktig gammal sanning. Det hjälper inte att din granne är ett svin om du själv grisar ner på din farstukvist. Du kommer fortfarande ha det svinigt. Men om du städar upp din egen farstukvist kan du säga åt din granne att han är ett svin och du kan göra det både rakryggat och med kraft.

Samma sak i samhället. Bara för att alla andra ger fan i att jobba så kan du gå hem från jobbet med hedern i behåll om du dyker upp varje morgon och gör ditt bästa. Det gäller att visa alla som inte gör vad de ska att det finns människor som faktiskt har heder.

Vår statsminister har det inte. Det hade inte heller hans föregångare. Nästa statsminister lär inte ha det heller. Men det betyder inte att du inte ska ha heder. Bara då kan du be dem dra åt helvete.

Och se dessutom till att faktiskt vara bäst på det du gör. Då gör vi världen till en bättre plats. Folk med ambitioner gör skillnad.