Strömavbrotten duggar tätt

Göteborg har haft två stora strömavbrott på kort tid och idag var det Stockholms tur. Är det bara en ren slump, eller har vi börjat se effekterna av Miljöpartiets energipolitik?

Jag tror inte tre stora strömavbrott på ett par veckors tid i de två största städerna bara är en ren slump. Som minimum kan det bero på eftersatt underhåll men elförsörjningen, som är samhällsviktig, har byggts med en rätt hög nivå av redundans sedan lång tid tillbaka.

Därigenom borde det inte vara särskilt vanligt med flera stora strömavbrott på kort tid. Enstaka då och då är en sak, men inte ens det borde vara särskilt troligt i storstadsregionerna där kablar grävts ner successivt under många år. När träd kunde fälla stora matarledningar var det en sak, men som jag förstått saken är de senaste avbrotten inte på grund av nedfallna kablar utan andra typer av fel.

Vilka fel det rör sig om är inte känt i Stockholmsfallet, men i Göteborg har Göteborg Energi förklarat att det berodde på brytarfel i åtminstone ett av fallen.

Att bygga elförsörjning säkert, redundant och med backupplaner borde inte vara självklart efter långt över hundra års erfarenhet. Jag tror således inte att det är dålig design som är anledningen till att det nu börjar bli vanligare med elavbrott.

Åtminstone jag tycker att el är betydligt mer prioriterat än all idioti som kommer ur Miljöpartiets förslag. Skräpavgiften på tuggummin är ytterligare ett av alla idiotförslag MP med Per Bolund i spetsen har presenterat. Istället för att lägga på ännu en stämpelskatt, hur vore det att sätta folk som går på bidrag i arbete med att städa upp gatorna? Då löser man både ett eventuellt miljöproblem samtidigt som man sysselsätter människor.

I slutändan är det dock sällan Miljöpartiet prioriterar rätt och förhoppningsvis slipper vi se dem i riksdagen efter nästa val. Samtliga av de andra partierna har en bättre syn på miljö och ett mer pragmatiskt miljöprogram.

4 Comments

  1. Tror att jag kommer installera en vattenmantlad kamin, sofångare samt ett lite 12v system så jag har backup. Med inslaget spår kommer avbrotten bli vanligare.

    • Inte heller omöjligt. Vill man angripa ett land är el, vatten och mat högaktuella mål.

Comments are closed.