Se till att dö utfattig

En dag ska vi alla dö, men alla andra dagar ska vi leva. PO Enquist har förstås rätt, så se till att fokusera på de levande dagarna. Men, tyvärr, så kommer den där sista dagen och då finns det en universell sanning att ta hänsyn till för alla som strävar efter ekonomiskt oberoende:

Inte en enda krona kan du ta med dig.

Alla dina tillgångar, alla prylar och pengar, stannar kvar på den här planeten. Det kan förstås vara så att du vill ge allt du äger till dina efterlevande, men gör det då medan du lever. Det är ett mycket bättre sätt att leva på och när dagen kommer då du ska lämna livet så kommer du kunna göra det med en känsla av att du levde medan du kunde.

För alltför många människor sparar, väntar och inser en dag att tiden inte längre finns att göra det där man drömde om. Tyvärr är den krassa verkligheten sådan och det finns ingenting vi kan göra åt det – förutom en sak.

Se till att leva medan vi lever.

Igen, det är det som är det allra viktigaste. Alla som strävar efter ekonomiskt oberoende gör det för att få bli fria(re) en dag. Men glöm inte bort att leva under tiden och när du väl tagit dig ur ekorrhjulet ska du förstås se till att leva ännu mer.

2 Comments

  1. Jag håller inte med alls. Du utgår från samma perspektiv som alla FIRE-motståndare, att målet en dag är att konsumera upp alla pengar. Men jag samlar pengar på hög för att det är min hobby, och för att jag inte vill arbeta en enda j*a dag till i mitt liv. Pengarna är min trygghet, och det jag skall leva av, dock endast av avkastningen. Argumentet att man skall leva i nuet och inte spara för framtiden är bara löjligt, som om allt man vill göra kostar pengar. Det mesta jag gillar att göra är helt gratis. Om man skall spendera det man har för att man en gång skall dö, så borde man rimligen sälja allt man äger på en gång, för man kan ju ändå inte ta med sig ägodelar?

    Och slutligen, som någon sa: tänk om man faktiskt får leva riktigt länge och får vara frisk? Då är det bra att ha pengar. Dessutom kommer jag ha väldigt stor nytta av mina pengar den dag jag blir gammal och/eller sjuk: då kan jag avlöna egen personal att ta hand om mig istället för att bo på ett äldreboende etc etc.
    /Christoffer S

  2. Nja, riktigt så menade jag inte även om jag inser att min text kan tolkas så. Vad jag menar är att inte skjuta upp allt till sista stund eftersom ingenting går att ta med. Jag borde ha varit tydligare där.

    Jag är 100% för FIRE och att ha pengamaskinen igång för att kunna leva fri.

1 Trackback / Pingback

  1. Se till att dö utfattig - Finansfeed

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*