Är världen på väg att gå åt helvete?

Världen har inte varit så här osäker sedan andra världskriget bröt ut. Kanske är det början på tredje världskriget vi ser. Konflikt efter konflikt blossar upp, och nu har en och annan statschef blivit skjuten eller kraschat med helikopter. Är världen på väg att gå åt helvete?

Att vi människor är en destruktiv art är det ingen tvekan om. Vi tar död på varandra på löpande band och grymheterna som människor kan utsätta andra människor för verkar vara utan bortre gräns. Nog känns det som att hela världen balanserar på änden av en väldigt vass kniv. Det krävs inte mycket för att vi ska ramla in i ett fullskaligt världskrig.

Mycket beror på vad Kina och USA bestämmer sig för om konflikterna eskalerar. Jag är lite försiktigt hoppfull om att Kina trots allt hellre tjänar pengar än spränger planeten i bitar. Men det går inte att säga säkert, inte minst när det gäller Taiwan.

Samtidigt finns det möjligheter att Ryssland förlorar i Ukraina, vilket kan leda till alltför stora inre konflikter i Ryssland och det i sin tur knäcker diktatorns grepp om landet. Oavsett om Ryssland kan bli en demokrati eller inte så kommer nog nästa gök vänta lite med att attackera ett annat land. Varje land som slutar vara beroende av rysk olja kommer dessutom bidra till att hjulen spinner snabbare när det gäller att skicka Ryssland till medeltiden.

Min spaning är att Ryssland inte kommer att kunna hålla ut längre än till maximalt 2025. De är i en krigsekonomi och ryssar är vana att lida, men reserverna håller på att ta slut och ryska pengar blir hela tiden mindre värda. Det gör att de måste sälja oljan billigare och billigare till länder som Indien.

Mitt i allt elände är EU trots allt en starkare kraft än jag trodde. Jag har länge tyckt att vi ska lämna EU eftersom EU lägger sig i skit (som plastkorkar), men i det här perspektivet är det tur att vi har unionen. Vad det gäller gemensamt försvar och försvarspolitik så måste unionen stärkas. Det är också positivt att Sverige är med i NATO, någon starkare försvarsallians existerar inte. Ger sig ryssen på NATO är det finitio, end of story.

När kriget tar slut – vilket det gör förr eller senare om inte tredje världskriget bryter ut och allt tar slut – så kanske världen kan gå in i en fas av återuppbyggnad. Just nu känns det inte så, men vi måste förstås tro att det kommer bli bra. Allt annat vore förstås katastrof.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Är världen på väg att gå åt helvete? - Finansfeed
  2. Är världen på väg att gå åt helvete? - Bloggfeed

Comments are closed.