Var nyttig och spara pengar

Visste du att det finns några enkla sätt att spara pengar på att vara nyttig? 

Du äter säkert redan en rejäl, hälsosam frukost, men något av det nyttigaste och samtidigt billigaste du kan äta är havregryn. Antingen som gröt, eller som en del av müsli. I havregryn finns mer proteiner och vitaminer än i alla andra spannmål. Effekterna kan bland annat mätas i lägre kolesterol, något som vi kan tacka en fiber som heter betaglukan för. För att betaglukan ska ha effekt behöver du få i dig minst 1,5 dl havregryn, vilket är något mer än normalportionen gröt på 1 dl.

Räknar vi lite högt kostar 1,5 kilo havregryn en tjuga. 1,5 deciliter havregryn väger ungefär 70 gram och även då tror jag att jag räknar högt. På 1,5 kilo går det med andra ord 21 stora portioner havregrynsgröt, eller mindre än en krona per portion. Lägg till mjölk, fil eller varför inte ett rivet äpple och du får ändå en portion frukost under 3 kronor. Eller under 100 spänn för en månad. Mycket billigare än så går det förmodligen inte att komma, och det är också vansinnigt nyttigt.

Havregrynsgröt är naturligtvis inte det enda du kan äta för att vara nyttig och ekonomisk på samma gång, något jag kommer att återkomma till. Jag tycker att det är väldigt intressant att kombinera ekonomi med hälsa, precis som jag tidigare skrev i det här inlägget om muskler framför motor. Att låta pengarna arbeta på rätt sätt och samtidigt vara nyttig är en dubbel vinst.

Tyvärr är det många livsmedel som är nyttiga men långt dyrare än vad de borde vara, om samhället nu menar allvar med att försöka få folk att leva nyttigare. Fisk är ett bra exempel på ett livsmedel som utan tvekan är alldeles för dyrt. Särskilt lax verkar ha gått upp ordentligt i pris den senaste tiden, vilket är väldigt synd med tanke på laxens alla hälsosamma effekter.