Köpstopp i januari

köpstopp

Hur mycket man än vill så är det svårt att inte köpa lite extra i december. Hela FIRE-rörelsen går ut på att inte konsumera, men jag erkänner villigt att jag köper en hel del extra (skit) i december. Mest för att ge bort, men också för att skämma bort mig själv.

Som nu senast, Half-Life: Alyx, ett fantastiskt bra VR-spel. Inte många kronor, om man nu inte räknar in att det krävs en bra gaming-PC och ett VR-headset. Oavsett vilket är det ett exempel på en extra kostnad i december, som tillsammans med många andra blir en hel del.

Så som så många andra år känns ett köpstopp i januari som en rätt bra idé. Och varför inte, jag har egentligen redan allt jag behöver och det enda som ska betalas i januari blir med andra ord fasta räkningar och mat. Mat går det också att dra ner en hel del på.

En tanke jag ofta har i januari är att se årets första månad som en rening, en tid att reflektera och banta både plånbok och kropp. Det känns både sunt och rätt, även om det krävs en hel del självdisciplin.

Det finns de som kör med köpstopp betydligt längre tid än “bara” en månad, vilket förstås är görbart men som inte riktigt rimmar med min livsfilosofi. Konsumerande för konsumerandes skull ägnar jag mig inte åt, men jag gillar prylar och det gäller att ha en balans. Men som jag också ofta återkommer till, vägen till ekonomiskt oberoende handlar mycket mer om intäkterna än om att dra ner på kostnader (vilket är viktigt, jag vet).

Köpstopp kan också införas på veckobasis. Och en annan intressant aktivitet att ägna sig åt är att äta ur kyl, frys och skafferi. Det går att hitta på en hel del nya rätter genom att tvingas göra det.

2 Comments

  1. Köpstopp? Varför då? Det låter ungefär som de som i panik går med i typ viktväktarna och sedan tokbantar. I 2 hela veckor, tills allt spricker pga bristande motivation. Nej, det där tror jag absolut inte alls på. Man måste även njuta av resan, annars tror jag det är helt kört med att nå några mål i livet.
    Mvh

  2. Du har en poäng, men jag tror att det är bra att ändra sina vanor ibland, ifrågasätta sig själv så att säga. Men disciplin måste man ha hela året…

Comments are closed.