Äntligen högre räntor – den sanna anledningen till varför det är bra för din ekonomi

högre räntor

Igår berättade vår kära Riksbankschef att bolåneräntorna kan komma att fördubblas de kommande åren. Även om en dubblering av -0,5 innebär -1 så var det inte reporäntan han talade om utan de faktiska bolåneräntorna. Det här beskedet kan säkert få många att känna en viss oro, särskilt om man ligger på en hög belåning av sin bostad. Men räds icke, här är den sanna anledningen om varför högre räntor är bra för din ekonomi. 

Ingves må ha många brister, men han har också många bra poänger. I utfrågningen i finansutskottet berättade han att han tror på en fördubbling av bolåneräntorna och att det är läge för folk att se över hur mycket de lånat. Det är givetvis också läge att se över hur mycket man amorterar och inte ta nya lån. Ökar räntorna till det dubbla kommer din kostnad för bolånet att bli dubbelt så stor.

Det är just av ovanstående anledning jag har tjatat så mycket om vikten av att amortera. Amorterar du minskar du din risk och din framtida kostnad. Bara för att vi har haft låga räntor under lång tid betyder det inte att de kommer att förbli låga. En höjning kommer för eller senare och ingenting är säkert. Det finns en risk att fördubblingen bara är början.

Av den här anledningen är högre räntor bra för din ekonomi. Om du inte redan har lagt betydande summor på att amortera är det hög tid att göra det nu. Låt det här beskedet bli en väckarklocka som ökar din amorteringstakt. Det är när räntorna är låga du har möjlighet att amortera mer.

Du ska inte heller gå till din bank för att få råd i frågan. De har bankens bästa som sin prioritet och det är klart att banken mår bra av att du har stora lån i all evighet. Din ekonomi mår mycket bättre av att du är skuldfri.

Det finns också de som hävdar att du kan sluta amortera när du nått 50% av bostadens värde. Det är också fel enligt mitt sätt att se saken. Du ska sluta amortera när du har blivit av med lånen. Högre räntor försämrar för din ekonomi men de är bra om de kan få dig att agera. Kom ut ur amorteringsvakuumet och sätt igång. Det är aldrig för sent och amortering borde vara din högsta prio vad det gäller din ekonomi.

Har du svårt att hitta slantarna att amortera med kan du med fördel kolla in min lista över spartips.

4 Comments

  1. Tror de flesta ser fram emot en “normalisering” av ekonomin och som tur är så verkar det finnas bra motstånd mot räntehöjningar hos hushållen. Dessutom verkar marginalerna bara bli bättre med tiden. Boendekostnaderna och belåningsgraderna är väl i princip rekordlåga i dagsläget, t.o.m. i Stockholm med rekordpriserna som var för några/något år sedan.

    Men det är ju ingen som vet vart vi ska. Bara för att vi haft nedåtgående räntor i 30-40 år så betyder det ju inte att vi kommer få uppåtgående räntor särskilt länge.

    Men det gör det ju inte ekonomiskt försvarbart att amortera av hela sitt bolån. Om du vill maximera din förmögenhet ska du ju använda pengarna till något som ger högre avkastning istället för att amortera. Men om du vill minska din risk och har svårt att hålla i pengar, så ska du amortera 🙂 Så om du bara tittar på siffrorna så är påståendet att “Din ekonomi mår mycket bättre av att du är skuldfri” felaktigt, men det siffrorna tar ju inte hänsyn till mänsklig svaghet, om du istället för att investera konsumerar pengarna t.ex.

    • Du har många bra poänger, och mänsklig svaghet är definitivt en dimension att ta med. Något jag inte förklarade i inlägget är dessutom att det är många som inte klarar av att sätta pengarna på ett sätt som ger högre avkastning. Särskilt inte när börspsykologin är så svår som den är. Anledningen till att det går att tjäna pengar på börsen är att många säljer i fel läge, det vill säga gör förluster. Det är också på sätt och vis mänsklig svaghet, som gör amorteringen till ett säkrare kort. Den är alltid konstant. 🙂

  2. Tack för ett läsvärt inlägg. Jag själv ser lån som att jag är ofri och är slav under någon och det stressar mig att mitt framtids öde bestäms av någon annan. Jag vill downshifta men vågar jag det om räntorna sticker iväg? Det blir dessutom svårt att växla ner när man är skuldbelaggd. Om räntan ökar några procent måste jag ist ha dubbla jobb. Man tjänar säkert mer på börsen (är för okunnig dock) men jag håller helt med dig… Amortera ger mer frihet och en tryggare framtid. Jag startar nu med amortering (efter min renovering av huset som skett med sparade medel, inte lån) och för varje krona jag lämnar tillbaka känns det som en liten sten lättar från mina axlar.

    • Tack själv, vilken fin beskrivning. Visst är det så att varje krona som lämnas tillbaka ger en skön känsla av frihet. Du sätter också fingret på en av de delar jag tycker är viktigast, börsen är volatil och amortering är ett säkert kort. Amortering står också mycket riktigt för trygghet.

Comments are closed.