7 saker du måste känna till om du vill bli ekonomiskt oberoende

nedslås

Vill du bli ekonomiskt oberoende måste du ta reda på vad ekonomiskt oberoende betyder. Det är nämligen olika för olika personer och innan du ger dig ut på din resa mot ekonomiskt oberoende är det förstås viktigt att ta reda på vad det betyder för dig. 

Det kan du ta reda på genom att läsa min guide till ekonomiskt oberoende.

När det är gjort kan du fortsätta och läsa om 7 saker du måste känna till om du vill bli ekonomiskt oberoende.

Nummer ett: Tid

Tid är pengar, det är det ingen tvekan om. När du arbetar för att få betalt, oavsett om det är som anställd eller egen företagare, byter du tid mot pengar. Pengar som du sedan kan använda för att köpa saker du inte behöver och därigenom bränna upp din tid. Tiden vi alla har på jorden är än så länge begränsad och varje minut du byter mot pengar får du inte tillbaka, så använd pengarna rätt.

Som tur är arbetar tiden också för dig. Ju tidigare du börjar investera dina pengar desto mer arbetar de för dig. Varje krona ska arbeta och syftet för varje krona är att den ska generera fler kronor. Det kan du åstadkomma på flera sätt och om du siktar på att bygga flera inkomstströmmar får du en säkrare, tryggare tillvaro. Här är några exempel på hur dina pengar kan arbeta för dig:

Utdelningsaktier
Bra utdelningsaktier delar ut 3-5 procent årligen. Sälj dem inte så länge företaget är stabilt och låt dem likt guldhönor arbeta med att producera mer guld. Använd ett isk konto med låg beskattning.

Utlåning
P2P lån har blivit ett alternativ till att låna pengar till storbankerna, som inte ger dig någon ränta att tala om. Lendify, Sparlån och Loanstep är några exempel på en form av p2p-mäklare som hjälper dig låna ut dina pengar.

Uthyrning
Har du något att hyra ut, så hyr ut det. Oavsett om det är en permanent bostad, ett sommarhus eller en bil så kan du tjäna extrapengar.

Att du behöver tålamod är kanske självklart, men tiden arbetar för dig och har du bara följande kommer tiden att vara din bästa vän:

Nummer två: Behåll fokus

Att fokusera på målet gör det enklare att hålla rätt kurs. En maratonlöpare skulle förmodligen aldrig gå i mål om inte fokus låg på mållinjen. Själv har jag aldrig sprungit längre än en halvmara, men det var precis samma sak. De sista kilometerna när lårmusklerna bränner och det känns som om det inte går att dra ner tillräckligt med luft i lungorna är värst, men belöningen när mållinjen passeras visar att det definitivt var värt ansträngningen.

Samma sak gäller din resa mot ekonomiskt oberoende. Det kommer givetvis finnas gott om dagar du då inte tycker att kämpandet är värt det, att det vore lättare att bränna stålarna på en ny bil eller helt enkelt sluta spara. Men varje gång du tar dig förbi en milstolpe kommer du att känna att målet kommer närmare och att det faktiskt är värt att hålla fokus.

Du kommer också stöta på folk som arbetar mot dig, som tycker att det du håller på med är galenskaper och du kommer att få höra att “det kommer aldrig att gå”. Ignorera dem, behåll fokus och visualisera den dag där du kan säga åt olyckskorparna att det gick visst. Många miljardärer började sin resa med tomma händer. Ingvar Kamprad var en av dem och en av dem som också var bäst på att hålla fokus. Hans vision om att möblera hela världen fick hela företaget att satsa på samma mål.

Nummer tre: Tjäna pengar

Du har säkert stött på ett antal artiklar med rådet att spara pengar och att “det är inte på inkomsterna man blir rik”. Lyssna inte enkom på dem. Nyckeln ligger inte i att antingen tjäna pengar eller att spara pengar eller minska kostnader. Nyckeln ligger i att böra både och, men – och det är tror jag stenhårt på – ditt fokus (se ovan) måste ligga på att tjäna pengar. Mycket pengar.

Ju mer du tjänar, desto bättre förstås. Var aldrig någonsin nöjd med din lön, sträva alltid efter att få högre lön och sträva efter att få högre lön än alla andra. Konkurrens är bra, men du är bäst och du kan visa att du är bäst. Om du inte kan det, gör något annat och se till att bli bäst. Skryt fungerar inte alltid bra i Sverige, men ringakta aldrig dig själv.

Om du inte tror att det här stämmer, gör följande tankeexperiment. Säg att du tjänar 20 000 netto i månaden. Har du bra koll på dina kostnader kan du kanske spara hälften, 10 000. Då är du väldigt duktig på kostnadskontroll och det är toppen. Säg att du fokuserar på att höja din lön med 10% istället för att försöka spara ytterligare 10%. Med samma sparkvot har du plötsligt 2 000 extra att spara, istället för bara 1 000 extra. Om du nu inte drar på dig extra kostnader.

Nummer fyra: Amortera bort dina skulder

Jag har otroligt svårt att få med mig andra på det här, vilket kan betyda att jag har helt fel eller att jag är en visionär. Men med tanke på att svenska hushåll fortsätter att öka sina skulder mer än inkomsterna tror jag att jag kan vara något på spåren… Den här trenden har pågått sedan någon gång på 1990-talet. Även om räntekvoten till och med har sjunkit på senare år så är höga skulder ingenting annat än en enda stor risk. När – inte om – räntorna går upp kommer vi att få se många hushåll gå i konkurs. Tror jag.

Att amortera bort sina skulder ur perspektivet att bli ekonomiskt oberoende bygger förstås inte enbart på riskerna med att ha räntekostnader, utan också på att hålla nere kostnaderna. Om du inte bor i hyresrätt så kommer du att ha en mycket låg boendekostnad om du inte har några bolån.

Naturligtvis ska du inte dra på dig några andra skulder. Låt bli kreditkort och betala allt du behöver köpa med pengar du har.

Enda vettiga undantaget till att ha skulder är om det är på någonting annat än din bostad, som dessutom genererar mer pengar än vad investeringen kostar i underhåll och lånekostnader. Exempelvis om du hyr ut ett hus, en husbil eller en båt.

Nummer fem: Ta hand om din hälsa

Få ekonomibloggar tar upp hälsa som ett av de viktigaste ämnena i resan mot ekonomiskt oberoende, men jag tänker fortsätta slå ett slag för hälsa. Investera så mycket du vill i pengar, men om du inte har någon hälsa kan du inte göra ett skit med pengarna den dagen då hälsan fallerar.

Att det sedan, som av en händelse, är en ren besparing att dra in på sådant som skadar din hälsa är förstås en bonus. Sluta röka, kröka i mycket måttliga mängder och ät inte onyttig mat. Det finns en mängd andra hälsotips och jag tänker inte ta dem här, men fokusera minst lika mycket på din hälsa som du fokuserar på att bli ekonomiskt oberoende.

Om du tar en titt på välmående miljardärer i världen är det väldigt många av dem som faktiskt fokuserar en hel del på att må bra. En del går till överdrift och försöker hitta någon sorts perfekt balans i vitaminer och mineraler, men det räcker gott om du fokuserar på en allsidig kost.

Som ytterligare bonus i den här frågan kan du spara mycket pengar genom att gå, jogga eller cykla till jobbet. Muskler före motor brukar Mr Money Mustache säga och det håller jag verkligen med om. Det är inte alla det är praktiskt lämpligt för, särskilt om man är kontorsslav och inte har tillgång till bra omklädningsrum, men om du har möjligheten mår både din plånbok och din hälsa bra av att du tar dig fram för egen maskin.

Nummer sex: Glöm inte att leva

Spartips och fokus i all ära, men om du ska ägna ett antal år åt att nå ditt hett efterlängtade mål att bli ekonomiskt oberoende kan du inte leva som en asket. Du kan bli galen av leda om du inte med jämna mellanrum ser till att göra något riktigt kul och lever livet. Unna dig en helkväll på Liseberg eller någon annan valfri nöjespark. Se en bra film eller köp ett spel du vill ha, ät en god körsbärspaj och inköp av senaste Fantomen. Vad det än är som gör att du kopplar av och njuter av livet.

Att njuta av livet behöver förstås inte innebära stora kostnader, det går att göra mycket med lite. Packa en ryggsäck med mackor, några hembakade bullar och en termos med kaffe, varpå du ger dig ut på heldagsvandring i närmaste skog. Glöm inte mobil, en powerbank och en kompass samt visselpipa för säkerhets skull.

Det är en klar missuppfattning att man blir lycklig av att spendera pengar. Depressioner är precis lika vanliga bland rika människor, kanske ännu vanligare och man blir inte lycklig av att köpa prylar. Möjligtvis för stunden, men äkta lycka ligger i att umgås med vänner och familj, samt att hitta upplevelser som ger glädje och energi.

Det går också utmärkt att kombinera den här punkten med hälsopunkten ovan. Promenader, en simtur, cykelmiddag med grannarna… Allt är möjligt.

Nummer sju: Gå din egen väg

Nu när du plöjt igenom det här inlägget så är sista rådet att inte lita ett skit på vad som står här, om du inte själv känner att det är rätt. Låt ingen annan tala om för dig hur du ska bli ekonomiskt oberoende. Lägg pusslet själv och ta in input från alla källor du hittar.

Hur du lyckas, oavsett vad det är du företar dig i livet, kommer inte att bli bra om du gör som någon annan säger. Ska du lyckas måste det vara din väg du följer, det som fungerar för dig. Ovanstående råd är input i frågan, men inget facit. De fungerar för min del, och är tillräckligt allmänt hållna för att fungera för de flesta människor, men jag är nästan övertygad om att det finns en del som du inte känner är rätt för dig. Om allt mot förmodan skulle kännas rätt så fire away, låt inget hindra dig.

Det är också ett bonusråd, kopplat till fokus. Ge dig tusan på att lyckas. Var stenhård, vik dig inte en tum och låt din inre vilja att nå hela vägen vara den glöd som eldar upp dig ur sängen varje dag.

Att gå sin egen väg för mycket kan dock vara riskabelt, särskilt om du har en partner. Har du en partner så gäller det att ni båda två är med på resan, annars blir det mycket svårare och ni riskerar att glida isär. Ingen ekonomi är värd att bråka om, bättre att ni hittar andra vägar.

Dessutom, att kämpa för att bli ekonomiskt oberoende är inte för alla. Satsa bara på det om du tror att du orkar hålla fokus. Det är trots allt ingen lek och det kräver disciplin (läs fokus). Det finns mycket annat att ägna sig åt i livet. Varför inte bli politiker, det verkar rätt enkelt…