Träning och kost

träning och kost

Den som satsar på att bli ekonomiskt oberoende utan att jobba på sin fysiska hälsa riskerar att en dag inse att pengarna inte betyder ett dugg. Rätt träning och kost är nödvändigt för att en dag kunna bli ekonomiskt oberoende och fri på riktigt. 

Det är lätt att i en ekonomifokuserad blogg skriva spaltmeter om aktier och andra investeringar, men den viktigaste investeringen du gör är din egen hälsa. Precis som när du bygger dina passiva inkomster är det bättre ju tidigare du börjar.

För egen del har jag löptränat i många år. Sprang mycket och länge redan i tonåren. Under åren har det blivit en hel del lopp och medaljtavlan hemma är full med medaljer. Det åttonde Göteborgsvarvet på raken genomförde jag i lördags. Nu är det visserligen tveksamt om jag kommer att springa en nionde gång, då Göteborgsvarvets ledning tycker det är okej att mobba sina köttätande funktionärer, men likväl är det kul att springa lopp. Det finns gott om andra lopp och nyligen har jag insett charmen i att multiträna. Jag inser att jag har varit väldigt ensidig i min träning, även om jag varvat löpningen med squash. Styrketräning, cykel och simning tillhör de aktiviteter jag lagt till tränandet.

Problemet för mig är att jag är dålig på att äta rätt. Det blir lätt fel sorts mat och fel sorts dryck. Likväl vet jag hur viktig kosten är och gör allt för att minska på socker och äta lagom med rätt sorts fett. Den allra största utmaningen är att göra långsiktiga förändringar, precis som när man ska skapa sin passiva pengagenerator. Jag tror på små förändringar åt gången, som att byta ut en rejäl frukost mot en nyttigare variant i form av exempelvis havregrynsgröt. Eller låta bli friterat en vecka och undvika läsk helt och hållet. Ett par veckor helt och hållet utan alkohol är bara nyttigt, både för hälsan och plånboken. Godis och chips är det lätt att knapra i sig till helgen, men byt ut något av snacksätandet mot popcorn eller cocktailtomater.

Jag har också funderat på någon sorts helhetsöversikt vad det gäller receptet på ekonomiskt oberoende och en varaktigt hälsosam tillvaro. Jag tror att översikten ser ut ungefär så här:

 • Bli ekonomiskt oberoende (inte helt enkelt, men inte det enda du behöver göra)
 • Rör på dig, minst 10 000 steg per dag och se till att få ordentlig puls minst tre gånger per vecka. Här är mina aktiviteter som jag varvar mellan:
  • Cykla
  • Simma
  • Springa
  • Squash
 • Styrketräna
 • Stretcha – något jag varit urusel på men inser alltmer hur oerhört viktigt det är
 • Sov ordentligt, helst åtta timmar per natt
 • Boka in tid för återhämtning, glöm inte att du behöver extra mycket vila ibland, från alla krav och måsten
 • Umgås med familj, vänner och släkt
 • Ät rätt, minska på fett och socker
 • Drick rätt, undvik läsk helt och måttligt med alkohol
 • Rök inte vad du än gör
 • Skratta mycket
 • Se livet så positivt det går

Det finns förstås fler punkter, men ovanstående är en bra väg till lycka och frihet. Att vara delaktig i samhället är en annan viktig parameter som vi kan avhandla en annan gång.

 

2 Comments

 1. Göteborgsvarvet är ett härligt lopp som jag sprungit flera gånger. Härligt att du tränar och håller igång, slipa till kosten lite bara så är du hemma. Jag är ganska nöjd med att jag äter så lite godis och skitmat, det kräver en del självdisciplin men precis som att spara pengar vet man att det är värt det i slutändan. Man mår mycket bättre. 🙂

  • Väl formulerat, det handlar om att sikta på målet. Ska absolut skärpa till mig. 🙂 Och snart är det Hisingen Runt på cykel. 🙂 Kul att du också sprungit Göteborgsvarvet.

Comments are closed.