Är din ekonomiska frihet körd?

Det kanske är åldern, det kanske är massmedias benägenhet att svartmåla, men jag har under några år nu känt att mänskligheten går inte åt rätt håll. Krigen runt om i världen har inte hjälpt till, men det är inte primärt idioternas krigföring jag ser som det största problemet. Ett mycket större problem är resten av världen, vi som inte krigar.

Bland annat håller vi på att fördumma mänskligheten. Våra hjärnor har krympt de senaste 10 000 åren, något som den här killen skrev om redan för några år sedan. Han är inte heller den ende som uppmärksammat forskningen kring det här.

Det blir inte bättre av att vi fostrat en hel generation i att söka information på nätet istället för att själva bygga en förståelse. Det här är naturligtvis inte enda anledningen till att folk inte reagerar på orättvisor och idiotier, men det bidrar. När ens verklighet består av sociala medier tappar man sammanhang och djupare förståelse.

Att folk i allmänhet (vilket inkluderar mig förstås) inte reagerar mer på alla idiotier som sker är ett av de yttersta tecknen på att vi har passiviserat oss själva. Det finns delar av världen där det reageras mer, men det är oftast bara när den egna existensen eller levebrödet är direkt hotat. Här i vår del av världen knyter vi handen i fickan när vår frihet, både den ekonomiska och fysiska, hotas av fler och fler idiotiska förslag.

Det går inte att på ett blogginlägg som det här räkna upp alla inskränkningar i människors frihet, men de blir allt fler. En av anledningarna heter EU. En annan heter svenska politiker. Det ena förslaget efter det andra har kommit från nuvarande regering i att göra människor mindre fria, trots att de är liberala. Jag är den förste att skriva under på att det behövs hårdare tag och strängare straff, men att uppnå ett säkrare samhälle genom förslag som fler hemliga tvångsmedel och förverkande av tillgångar med omvänd bevisbörda är ett säkert sätt att skapa en alldeles för stark stat där medborgarna förlorat grundläggande rättigheter.

Problemet är att väldigt många är nöjda med att leva ett liv där de får mat, intelligensbefriad underhållning och temakvällar på puben. De tycks skita i om de blir avlyssnade eller om de en dag får äganderätten krossad. Det gamla talesättet om att man inte säger något när de kommer och hämtar någon som tillhörde ett visst parti och att ingen fanns kvar att protestera när de hämtar en själv är ett talesätt som gäller väldigt väl. Simon & Garfunkel hade rätt, ljudet av tystnaden sprider sig som cancer.

Samhället går helt enkelt åt fel håll och det är inte bra för din och min ekonomiska frihet. Ditt ekonomiska oberoende som du strävar efter är bara en lagstiftning från att gå åt helvete. Som på Cypern. Tror du mig inte så gör ett försök att ta ut tiotusen spänn i kontanter och vägra tala om vad du ska ha pengarna till.

Staten ska fullständigt skita i vad vi gör med våra pengar, men att bankerna har rätt att vägra att lämna ut något som tillhör oss med hänvisning till penningtvätt är det yttersta exemplet på att vi har stora inskränkningar i våra friheter.

Det finns förstås, som alltid, hopp. Några människor ropar på mer frihet och mindre stat och mindre kontroll. De är för få, så gör dig själv en tjänst redan idag och protestera mot alla inskränkningar i vår frihet.

2 Comments

  1. Själv tycker jag att det är bra att de har lagstiftat om förverkandeutlösande brott, tex grovt bedrägeri, grovt skattebrott och narkotikabrott. Kan man bevisa att en person begått ett sådant brott och hos personen dessutom hittar värdefulla tillgångar finns en möjlighet att under vissa förutsättningar ta dessa tillgångar. Kan förstå att en person som säljer narkotika och blir av med sin Rolexklocka och nya Audi är kritisk till denna lag, men alla andra borde jubla.

    • Jag håller i princip med, eftersom vi alla vill att de kriminella åker dit. Problemet jag vill lyfta fram är att ett samhälle som hela tiden behöver skärpa sina metoder riskerar att bli ett samhälle ingen vill leva i. Nu tror jag trots allt fortfarande på Sverige och allt det som är gott i det här landet, men det går åt fel håll. Sossarna sänkte landet och det krävs den här sortens metoder för att få allt på rätt köl, men jag hoppas att metoderna sedan plockas bort.

Comments are closed.