Dricks eller inte

Efter ett par veckors semester i USA kan jag inte annat än att reflektera över dricksen. Jag har varit rätt många vändor i USA och ändå inte riktigt vant mig vid dricksen. Det känns på något grundläggande sätt onaturligt att betala extra för en tjänst som jag redan betalar för. Och jag ska utveckla varför. 

Visserligen är det få ställen i världen som man får så bra service på restauranger som i USA. Men varför ska vissa yrken ha dricks och inte andra? Gör inte brevbäraren ett arbete som borde förläna dricks på samma sätt som taxichaufförerna eller killarna som bär väskor på hotellen? Ingen ger dock dricks till brevbäraren, åtminstone inte vad jag vet. Likväl kommer posten fram.

Det kanske finns både tradition och andra anledningar till att en del yrken har dricks som en del av lönen, men i stora delar av världen fungerar det utan dricks. Bästa exemplet såg jag på en restaurang i Skottland, där ägaren hade satt upp en stor skylt ovanför bardisken. Jag minns inte den exakta ordalydelsen, men det stod något i stil med “Här är dricks förbjudet. Om vi inte ger dig tillräckligt bra service utan dricks vill vi inte ha betalt alls”. Det säger en del om ambitionerna hos ägaren, och varför skulle det inte vara så?

dricks

Väldigt många yrken har inte dricks, ens i USA. Ta alla tjänstemän, statliga och privata, som exempel. De får ingen dricks för att sitta som lönehandläggare eller för att administrera bolåneansökningar. Ändå gör de, vill jag åtminstone inbilla mig, sitt bästa. Den som vill argumentera för dricks kanske tycker att restaurangpersonalen kan göra sitt yttersta för att försöka få upp de där extraslantarna från 18% till 20%, men ärligt talat – vad gör de på en restaurang om det inte är ambitionen från början?

Innebär det här systemet att de som inte får några extraslantar för att prestera extra bra inte heller gör det? Det är förstås nonsens. Det finns mängder av människor som inte får ett öre extra för att göra sitt bästa, men ändå ägnar varje dag åt att överträffa sig själva. Det borde vara en del av alla yrkesgruppers mål.

Till slut kan jag förstås ändå se att systemet med dricks skapar incitament för att göra sitt bästa. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att folk som inte gör sitt bästa borde fundera på vad de håller på med.

Vad tycker du, behövs dricks eller inte?

 

8 Comments

  • Oskick är helt rätt ord. Och jag håller med dig, det vore väldigt roligt att ge dricks till vem som helst som inte väntar sig det. Samtidigt håller jag med Utlandsutdelaren nedan, både brevbärare och renhållningsarbetare brukar få julklappar hos oss. Att ge utan att det förväntas är mycket bättre än att påtvingas en dricks som egentligen inte skulle behövas.

 1. Jag ogillar dricks och brukar endast ge det om jag får bra service. I ett land som USA där lönen är dricks brukar jag nästan alltid ge dricks även om jag tycker att det är fel. Händer dock att jag inte ger dricks om service är direkt usel samtidigt som det påtalas att man gärna får ge tio procent i dricks.

  Brukar för övrigt ge julklappar till brevbäraren om de gör ett bra jobb. Det är ett slitigt och underbetalt yrke nuförtiden långtifrån forna glansdagar när man började tidigt och kunde gå hem såpass tidigt att man hade tid för ett andra yrke/en aktiv hobby. Gör de ett bra jobb förtjänar de uppskattning. Detsamma med tidningsbud på den tiden jag bodde i Sverige och prenumererade.

  • Samma här, ger också alltid dricks där det förväntas och där det är en del av lönen. Vet man bara om det blir det lättare, men samtidigt tycker jag också att det är fel. Håller helt med om brevbäraren!

  • Hahaha, underbar scen. Mr Pink har helt rätt! Dags att se om den här gamla klassikern!

 2. En vän till min flickvän, som tidigare jobbade som restaurangpersonal och bartender, brukade beklaga sig över snåljåpar som inte dricksade henne. Min flickvän, som då jobbade i en reception, sa att hon lägger minsann ner lika mycket tid på att ge service men ingen förväntas ge henne dricks.

  Hur skulle det se ut om man gick till H&M och köpte en tröja som skulle kostat 500 kr, men den sätts till 400 kr och man förväntas ge en hundralapp i dricks för att säljarna där är så trevliga?

  • Precis! Spot on, varför ska en yrkesgrupp få dricks och inte en annan?

Comments are closed.