Lever du det liv du vill leva?

lever

Ni som följt min blogg eller läst mer än bara något enstaka inlägg vet hur mycket jag återkommer till frihet.

En av anledningarna till det är att jag sedan lång tid tillbaka insett, som så många andra, att livet är till för att levas och att tiden är begränsad. Frihet handlar om att kunna göra just det, leva livet på det sätt man vill göra.

Naturligtvis finns det begränsningar och i ett sunt samhälle handlar begränsningarna om att skydda människor från att skada sig själva och varandra, men skyddet får inte stå i kontrast med friheten att få bestämma över sig själv.

Det är förvisso en annan fråga och jag har flera gånger kommit in på behovet av att skapa en nattväktarstat. Söker du frihet bör du fundera både en och två gånger över vad du röstar på, eftersom det finns ett antal partier som tror att de vet bättre än du vad som är bäst för dig, och således vill styra över din vardag.

Nu handlar det här inlägget inte om hur staten begränsar oss i Sverige, vilket är nog så intressant, utan om du har gjort de val du behöver för att leva det liv du vill leva.

Jag tror en stor del av mänskligheten lever liv inrutade i en verklighet de inte vill leva. Kanske har du ett jobb du inte trivs med, arbetskamrater du inte trivs med (eller som inte trivs med dig), en partner du bara vill lämna, släkt som plågar dig eller så har du gjort val i livet som tagit dig dit du inte vill vara. Kanske dricker du för mycket, äter fel mat, orkar inte mer än att släpa dig runt på ditt arbete du inte gillar, för att komma hem och sitta hela kvällen och se på (skit) på TV-n du inte vet varför du slötittar på.

Så, handen på hjärtat, lever du det liv du vill leva?

Det finns några som gör det, men väldigt många – garanterat majoriteten – av alla människor jag känner och träffar på vill något mer med sina liv. I några fall är det mycket mer, och i några fall är det bara små ändringar som behövs för att livet ska närma sig det liv de verkligen vill leva.

Själv vill jag ha mer frihet vad det gäller ekonomin, och det är en stark drivkraft som tagit mig närmare målet för varje år som har gått. Pengar är inte allt, men pengar ger möjligheter att leva friare. Resa vart som helst, äta vad som helst, dricka vad som helst, sova när som helst, arbeta när som helst, och så vidare.

Men det här inlägget handlar lika lite om mig som det handlade om staten. Det handlar om dig. Det är en hjälp på vägen. En brandfackla, en väckarklocka stor som en kyrkklocka.

Vakna och börja lev det liv du vill leva. Inte imorgon, inte om en vecka. Nu. Skaffa dig de möjligheter du vill ha och behöver. Sitt inte trött och vänta på att ännu en dag försvinner ur ditt liv, en dag du aldrig får tillbaka. Åren går och en dag har de tagit slut. Men än finns det möjligheter att ändra på din framtid. Du kan om du vill. Skit i TV-n, gå ut och ta en långpromenad och fundera på vilka inkomstströmmar du kan skapa, vilka kostnader du kan kapa och vilket liv du egentligen vill leva.

Sedan ser du till att också sparka ut politikerna från riksdag och regering som inte gör annat än att ägnar sig på att begränsa din frihet. Politiker från socialdemokraterna, vänstern, miljöpartiet, centern och numera också liberalerna (vilket skämt) är ofta rätt bra på att begränsa din frihet.

För i slutändan, när dagen är slut, om du inte lever det liv du vill leva, då lever du inte alls. Då tågar du bara på.

2 Comments

  1. Hej! Boktips apropå det du så oft skriver om: Ayn Rand; Och världen skälvde. En romanthriller om frihet och konsten att leva för sin egen skull.

Comments are closed.