Moneycowboy testar periodisk fasta

periodisk fasta

Förutom frihet och ekonomi så är hälsa ett av mina favoritområden som jag gärna skriver om. Just nu håller jag på att testa periodisk fasta, som tydligen ska ha flera fördelar.

Att fasta är något människor har gjort i alla tider, ibland av nöd men ofta för att må bättre. Våra kroppar är inte konstruerade för att äta hela tiden, utan teorin bakom fasta och periodisk fasta i synnerhet är att en tidsperiod av matuppehåll ger kroppen tid att reparera sig själv. Dessutom bränner man fett och ökar tillväxthormon.

Periodisk fasta 16:8 är en variant som går ut på att fasta under 16 timmar och äta under 8. Vanligast är förmodligen att äta mellan 12 och 20, och därigenom utnyttja det naturliga sovfönstret till att fasta. Under fastan får man endast dricka vatten, kaffe eller te (utan socker och mjölk förstås).

Mitt huvudsyfte är att minska några kilon, men också att se om jag märker någon förbättring rent välmåendemässigt. I huvudsak ser jag inte den periodiska fastan som att jag går på någon diet, vilket det dock kan anses vara.

Periodisk fasta är dock inte lämpligt för alla, särskilt inte om man har eller har haft någon form av ätstörning. Du ska heller inte använda dig av det här om du har eller har haft utmattningssyndrom, eller om du tränar väldigt hårt. Samma sak gäller om du är gravid eller har diabetes, då är det inte heller bra med periodisk fasta.

När man använder sig av periodisk fasta kan man äta vad som helst, men man bör äta lågkolhydratkost (dock inte utesluta kolhydraterna helt) och gärna “boosta” kosten med mycket bär och frukt, samt grönbladiga grönsaker. Förutom att fastan får direkt effekt på kroppens ämnesomsättning sätter den fokus på just nyttig kost och att leva lite mer hälsosamt.

Jag återkommer med utvärdering efter att ha testat en tid.

2 Comments

  1. Sorry, men det där tror jag är blaj. Jag brukar ha lite dålig aptit på morgonen och äter därmed oftast ingen frukost utan startar med lunch som första matintag och sedan blir kvällsmaten runt 18 och lite frukt under dagen. Nästan som ovan, men jag visste inte att jag fastar 🙂 Kan inte påstå att jag därför märker av ngn stor skillnad i mitt välmående.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

    • Då har du ju redan levt så och märker inte effekten. 🙂 Jag är också skeptisk, men kände ändå att jag måste pröva.

Comments are closed.