Chilin är sådd

chili

Årets omgång chilifrukter är sådd, och jag förhoppningsvis se fram emot en fin skörd någon gång i sommar. Det här inlägget ska dock inte handla om att så chilifrö, utan om någonting helt annat.

Men först kommer dagens intressanta fakta, för alla er som vill så er egen chili (eller annan valfri grönsak/frukt). När man sår frö heter det sådd, och när man planterar hela plantor heter det att plantera. Kanske helt självklart för en del, men det var det inte för mig. Jag hade innan jag gav mig in i den fantastiska världen av växter man själv kan odla fram lätt kunna säga att jag hade planterat chili när jag i själva verket hade sått chili.

Och glöm inte att chili (i alla fall de sorter jag odlar) är ljusgroende.

Hur som helst, det här inlägget handlar om att så och att skörda. Allt har sin tid, men man kan inte skörda om man inte sår först. Ett frö växer inte om det inte hamnar i jorden. Precis samma sak är det med dina pengar. Om du placerar dem på ett konto utan ränta (eller en ränta som är lägre än inflationen) så kommer du inte att kunna skörda. Istället är det någon annan (läs banken) som skördar dig (dina pengar).

En annan viktig del och som passar väldigt bra in i liknelserna kring växtvärlden är att gallra. Har du skog vet du precis vad jag pratar om. Men alla gallrar inte likadant och alla har vi olika strategier. Min gallring bland aktier handlar om att skära bort aktier som inte kommer att dela ut, eller som kommer att dela ut för lite. Allt under inflationen är dålig utdelning, särskilt när strategin är att kunna skörda. Det kan tyckas självklart och enkelt, men delar dina aktier ut under inflationen så har du inte fått ut något värde.

Ingenting är gratis dock, det handlar om elementär fysik. Omvandlingen av energi kräver en insats, så även om dina fröer skulle vara skänkta eller om du torkat fröer från förra årets skörd så måste du ro om dem. Det vill säga du behöver putta in tid för att få ut chilifrukter, och tiden är inte gratis. Det är inte heller en oändlig resurs.

Med det sista vill jag säga att ägna dig åt rätt saker och välj dina planteringar. Så inte femtio chilifrö om du inte har möjlighet att antingen själv konsumera skörden eller sälja den. Då kommer det bara betyda en förlust. Och samma sak med dina aktier, köp inte aktier som du inte tror på och som du inte kan ta hand om (det vill säga bevaka och ta aktiva beslut kring).

Ibland är det enklare att berätta genom liknelser och jämförelse med andra världar. Ibland kan man komplicera saker genom att göra just detta. Jag hoppas jag gjorde det förstnämnda.

Vill du läsa mer om att odla chili så kan du göra det här. Vill du läsa om vad inflationen är just nu så ser du det via den här länken.

2 Comments

  1. Hej, intressant. Menar du att fröet skall liga ovanpå jord och inte någon centimeter under angående ljusgroende?
    Och borde det inte stå sådd och plantering eller så och plantera. Tror sådd är ett substantiv och plantera är ett verb? Jag kan naturligt vis ha fel.

  2. Japp, vid ljusgroende ska fröet bara läggas på jorden och tryckas till lite lätt.

    Vad det gäller ordvalen så är jag osäker, men du kan ha rätt. 🙂

Comments are closed.