Regeringskrisen är ett sundhetstecken

Det går naturligtvis inte att driva en blogg om ekonomi utan att kommentera den pågående regeringskrisen. Att kalla det kris kan i och för sig vara att ta i, jag ser det mer som ett sundhetstecken att Alliansen till slut väckte misstroendevotum mot de tre ministrarna. 

Nu tycker jag visserligen inte att Peter Hultqvist borde få klä skott för problemen kring Transportstyrelsen, det har aldrig varit hans ansvar att informera riksdagen – det är statsministerns uppgift. Hultqvist kan knappast göra annat än att diskutera med statsministern, något jag inte vet om det har skett – men jag tycker att det var att gå lite för långt.

Oavsett det tycker jag det är mycket bra att misstroendevotum väcks mot de två andra ministrarna, då det är självklart att man inte kan bete sig hur som helst hur länge som helst. Det som har hänt med Transportstyrelsens uppgifter är en katastrof ur ett säkerhetsperspektiv, något som definitivt inte bara har bäring på vår ekonomi utan på vår trygghet. Ansvariga ministrar har utan att blinka sett till eller undvikit att agera så att hemliga uppgifter hamnat i ett mycket osäkert läge.

Att de båda ministrarna dessutom har ett synnerligen arrogant sätt vad det gäller deras eget agerande är beklämmande. Ygeman har under lång tid vetat om krisen inom polisen, men inte gjort ett dugg för att förbättra situationen. Det första han borde ha gjort är att avsätta Dan Eliasson, som är makalöst inkompetent och ännu mer arrogant i sitt agerande. Men det i sig är en annan historia, hans hantering av Transportstyrelse-incidenten är allt annat än bra. Vilket också gäller Anna Johansson agerande finns det ingenting annat än säga att det enda hon är duktig på är att skylla ifrån sig.

Vad det gäller den så kallade regeringskrisen så är det ett tydligt tecken på att sittande regering inte har särskilt mycket förberedelser vad det gäller att hantera just kriser. Har verkligen ingen i regeringen funderat över att det här hade kunnat hända? Och varför är inte statsministern bättre informerad om vad som försiggår i hans regering? Att leda betyder inte att man måste vara bäst på allt, däremot behöver man ha betydligt bättre koll på vad som pågår.

Jag är dock helt övertygad om att en ny, tillfällig regering, kommer att ge skjuts åt börsen – även om krisen säkert kan få börsen att gunga ett tag. Det hade varit mycket värre om misstroendevotum inte hade väckts. Nu återstår att se vad som  händer, i skrivande stund är det inte långt kvar till regeringens presskonferens…

 

2 Comments

  1. Det kanske är att använda starka ord, men de som är ansvariga för denna katastrof har faktiskt blod på sina händer. Om det skulle bli krig kommer människor att dö på grund av att utländska makter haft tillgång till uppgifter om försvarsmakten. Att bli avsatt och att ens parti förlorar nästa val är ett mycket lindrigt straff.

    • Du har helt rätt. Och än värre; vår kära infrastrukturminister står nu och hävdar att hon inte gjort något fel… Bli avsatt (även om det heter att hon avgick självmant) och sedan yra om att inte ha gjort något fel… Det är brist på självinsikt och du har även rätt i att det är minst sagt ett lindrigt straff.

Comments are closed.