Mer lån än någonsin

Jag fortsätter bubbla om ett av mina favoritämnen – lån! Svenskarnas bolån uppgår för första gången till mer än 3 000 miljarder och därtill kommer konsumtionslånen… Mer lån än någonsin med andra ord.

Det krävs lite fantasi för att förstå 3 000 miljarder. Eller 3 biljoner. Eller 3 000 000 000 000… Det är sjukt stora summor som svenska folket tillsammans är skyldiga bolånegivarna. Visserligen blir det “bara” 300 000 per svensk, om vi räknar in samtliga svenska medborgare oavsett om de går i skola eller bor i hyresrätt. Jag har alltid förespråkat en offensiv amortering, vilket jag ofta får mothugg kring, men jag hoppas ändå att det kan gå upp ett och annat ljus när den här siffran dyker upp. Bolånen ökar och minskar inte, vilket i min värld är helt fel. Varje skuld borde betraktas som en våldsam, hungrig brand som måste släckas så fort som möjligt.

LÄS MER: Privata affärer rapporterar om de svenska bolånen

Visserligen kommer räntorna fortfarande att vara låga ett tag till, men det finns många tecken på att räntorna på lång sikt är på väg upp. Inte minst bankernas bolåneräntor på 5 och 10 år, som gått upp en del på senare tid. Med mer lån än någonsin i potten kommer räntekostnaderna också att fortsätta öka. En någorlunda normal snittränta ligger idag på runt 2%. Två procent på 3 biljoner är 60 miljarder per år. Om räntorna når fem procent, vilket de mycket väl kan göra inom några år, pratar vi 150 miljarder. Eller för ett bolån på tre miljoner 60 000 om året, eller 5 000 per månad.

mer lån

Sund ekonomi borde alltid innebära en amortering av skulder. Visserligen innebär en hög amortering att det blir mindre pengar till konsumtion, semester eller sparande / investeringar, men det är kortsiktigt. På lång sikt blir det mer pengar över. En amorterad krona behöver du aldrig mer betala ränta på. Någonsin.

För övrigt anser jag att annuitetslån används alldeles för lite. Med annuitetslån skulle vi ha mindre lån, inte mer lån än någonsin.

Om du vill räkna lite på vad ett lån kostar dig i ränta med olika nivåer på amortering kan du med fördel ta en titt på följande länk:

Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå: Lånelabbet.

[sgmb id=”1″]