Varför jag gillar Skistar

Skistar är ett företag jag länge har haft aktier i. Förutom att de har en väldigt generös aktieägarrabatt har de många andra fördelar och egentligen finns det bara en större risk som jag ser det. 

Skistar äger många anläggningar och de lockar kunder från hela norden. De har inte riktigt monopol, men nästan. Uthyrningsgraden är som jag förstår saken relativt stabil och Skistar har ökat både vinst och omsättning i en lagom, sansad takt vad det gäller tillväxten. Det senaste förvärvet av en anläggning i Österrike var kanske inte det allra bästa förvärvet, men det är en lagom skidort närmast jämförbar med Trysil. Samma koncept som i norden verkar gälla med Valles skidskola och så vidare. Jag tror att St Johann är ett bra komplement för Skistar.

Sedan har vi också den nya flygplatsen – Scandinavian Airports AB –  som förhoppningsvis blir en verklighet snart. Enligt planerna ska flygplatsen vara klar 2018, vilket borde ge ett ordentligt tillskott till både aktien och kundbasen. Den kan fortfarande stoppas, men enligt min bedömning ser det ännu sannolikt ut att flygplatsen blir av. Naturligtvis ligger miljöfrågan i andra vågskålen, vilket också är den största risken mot Skistar som företag. Om miljöförstöringen gör vintrarna kortare på sikt kommer det att försvåra för Skistar, även om bolaget har blivit duktigare på att locka kunder till fjällen även sommartid.

Ironiskt nog kan en ny flygplats påskynda miljöförstöringen… Inte ensam förstås, men fler flyg = mer föroreningar och sämre miljö. Dock tror jag att lösningen på världens miljöproblem inte ligger i att förbjuda flyg eller bilar, vi måste bara lösa utsläppen och växthuseffekten – vilket inte är omöjligt.

 

4 Comments

 1. Jag håller med dig om att Skistar verkligen är ett bra bolag samt att St Johann kompletterar Skistars andra anläggningar bra. De köpte dessutom hela sin del av St Johann för föregående års vinst vilket visar lite hur Skistar jobbar. Familjen Paulsson är grymt duktiga på att både bromsa och gasa samtidigt och det är det som gjort Skistar så framgångsrika på lång sikt.

  De delar ut bra och de har som du nämner mycket fina aktieägarförmåner.

  Risken för global uppvärmning bedömer jag som liten då det dels inte verkar bli så varmt som miljökämparna sagt och då konstsnöutvecklingen går framåt med stormsteg.

  • Bra poäng! Familjen Paulsson jobbar verkligen långsiktigt och slösar inte med företagets pengar. Familjeägda företag över huvud taget brukar vara duktiga på att förvalta kapital på ett sunt sätt. Svenska börsnoterade företag där en stor del aktier ägs av en familj är ofta rätt säkra kort. Axfood, Clas Ohlson, PEAB med flera tycker jag känns som trygga aktier. Tack för en bra kommentar!

4 Trackbacks / Pingbacks

 1. En aktie att äga för alltid – Money Cowboy
 2. En aktie att äga för alltid – Carling Creations
 3. Skistar fortsätter leverera - Money Cowboy
 4. Skistar fortsätter leverera – Carling Creations

Comments are closed.