Menar du allvar med dina drömmar

Efter att ha dammsugit alla svenska ekonomibloggar (och några från omvärlden) jag har lyckats komma över finns det en väldigt tydlig, röd tråd. De allra flesta drömmer. Några få har lyckats, men många drömmer om att skjuta ut sig, hoppa ut ur ekorrhjulet, dra pluggen, tja… vilken omskrivning du nu än kan hitta. 

Men menar du – ja, just du – allvar med dina drömmar? Eller är det någonting du ägnar dig åt bara för att plåga dig själv en stund?

Som den gode Sparo nyligen skrev, det här med jobbångest är en utmärkt anledning att göra någonting åt din situation, om nu jobbet känns så jobbigt. Jag har ett fantastiskt arbete, och trivs som fisken i vattnet, men även jag drömmer. Inte nödvändigtvis enbart om att bli ekonomiskt oberoende, jag har lite för många drömmar för att lyckas med alla.

Den stora skillnaden är att väldigt många människor gör ingenting annat än att drömma. Visst, rätt många av alla ekonomibloggare sparar mycket pengar, men handen på hjärtat – det är rätt långt kvar. Och om målet är om 20 år, är det tillräckligt? Eller handlar det bara om att drömma?

drömmar

Jag vill verkligen inte slå hål på några drömmar, tvärtom. Jag vill tända stubinen. Sluta drömma, börja agera. Ägna varje vaken sekund åt att hitta nya sätt att bygga raketen som ska ta dig till stjärnorna.

De som verkligen lyckats har ägnat sjukt mycket tid åt att lyckas. Bon Jovi började spela gitarr när han var 13 och 1982, sju år senare, arbetade han deltid i en skoaffär för kvinnoskor men han hade inte slutat spela gitarr. Det tog ytterligare några år innan han lyckades, men jag kan bara föreställa mig hur många gitarrsträngar som har bokstavligen sprängts för att nå dit han ville.

Det är lätt att drömma, men betydligt svårare att göra någonting åt drömmarna. Börja idag, dröm vidare, men sätt igång med byggandet av ditt slott, din raket, din vad du nu vill. För imorgon kan det faktiskt vara för sent.

4 Comments

 1. Tack för länken!

  Även om alla inte nått sin drömmar (eller ens kommer att göra det) är det sällan fasta gränser för dem. Ekonomisk frihet kommer successivt från första kronan. Drömmer man om att köpa en rymdraket och flyga till månen är det mer definitivt och därför svårare att lyckas.

  • Det var ett intressant perspektiv. Men jag vet inte om jag håller med om att ekonomisk frihet kommer från första kronan. Många ser det nog som en punkt i livet där man inte längre behöver förvärvsarbeta. Däremot håller jag med om att många drömmar är väldigt flytande – och det är en del av problemet. Drömmar och mål kan ibland vara samma sak. Men drömmar ska kanske precis som visioner vara nästintill omöjliga… 🙂

   • Nej, jag menar att den kommer successivt från första kronan. Man får ju inte direkt ekonomisk frihet så att man kan sluta förvärvsarbeta, men med en buffert blir det inte samma kris ifall man skulle behöva sluta på jobbet. Med lite mer kan man hypotetiskt gå ner på deltid eller åtminstone byta till ett annat heltidsjobb även om det skulle ge mindre pengar än det nuvarande. Sedan rullar det på. Den som väntar på en exakt punkt tror jag väntar förgäves. Helt plötsligt är man bara där att man skulle klara sig utan att jobba. Åtminstone var det så för mig.

    Du har rätt i att drömmar och mål kan vara väldigt olika. Jag är nog inte så äventyrlig :-).

    • Du har helt rätt, ett mål kan absolut vara väldigt rörligt – och ibland är det vad som är bäst. Ekonomisk frihet är visserligen inte samma sak som ekonomiskt oberoende, men för väldigt många människor är det säkerligen en väntan som är förgäves om man väntar på en exakt punkt.

Comments are closed.