Noll kronor för transport

I många exempel jag sett genom åren på hushållsbudgetar finns det alltid en relativt stor kostnad för transport. Det kan röra sig om allt från flera tusen till några hundralappar. Antingen handlar det om kostnaden för att ha och använda en eller flera bilar, eller kostnaderna för publika transportmedel.

Vanligtvis är det både en kostnad och en tid man inte vill lägga eftersom transportkostnader inte ger något annat än möjligtvis lite egentid. Egentid kan man få gratis, så det är inget argument.

Så hur gör man då för att minska, eller rentav eliminera, kostnaderna för att transportera sig och familjen? Har man möjlighet att distansarbeta så kan den här kostnaden i princip försvinna. En del arbetsgivare envisas fortfarande med att även de som får jobba på distans måste in till kontoret en eller ett par dagar i veckan. Ofta med argument som att “det är vid kaffemaskinen de stora idéerna föds” eller “det är bra att träffas”.

De flesta kontorsjobb går idag att utföra på distans. Många gånger betydligt bättre än på ett kontor. Ibland behöver man förstås samarbeta med andra, men det går i nio fall av tio bättre om alla sitter på distans än att man har någon form av hybridmöte.

Ändå ser både bilköer och mängden folk som sitter på publika transportmedel ungefär ut som de gjorde innan pandemin. Varför inte fler pressar på för att få jobba var som helst är för mig en gåta. De som envisas med att vi måste ses kan inte presentera ett enda vettigt argument för fysiska möten som inte handlar om social samvaro.

Nu ska man inte underskatta den sociala samvaron, men den går att få på många andra sätt och dessutom med bättre kvalité än att ägna halva det sociala mötet åt att prata processer, affärer och allt annat som är arbetsrelaterat.

Det bästa för transportkostnaden i budgeten är således att arbeta på distans 100%. Kan man inte det så finns det andra sätt som minskar kostnaden. Bor man inom 2 mils radie från arbetsplatsen och har vettiga duschmöjligheter är cykel ett utmärkt alternativ. Cykeln är betydligt billigare än bilen och kräver mindre underhåll. Ännu bättre är möjligheten att springa och då kanske det är mer rimligt att man bor inom 0.5 – 1 mil från kontoret. Då blir kostnaden ett par löparskor om året, aningen mer tvättmedel och med jämna mellanrum lite nya träningskläder.

I praktiken går det kanske inte att nå noll kronor i transportkostnader under någon längre tid, då fritiden många gånger kräver att man transporterar sig. Likväl är det en kostnad värd att arbeta på och får man ner den bara med 10-20% finns det pengar att spara.