Sanningen om svenska skatter

Jag följde en twittertråd nu på morgonen, där en riktig djuping hävdade att högersidans politik bara gynnar de som tjänar mer än 67 000 (lite drygt). Det gick inte riktigt att förstå varför det skulle vara så, fanns noll fakta, men jag gissar att det har med den gamla värnskatten att göra.

Vad den här göken inte hade koll på var att statlig skatt börjar betalas vid, ungefär, 45 000 i månaden. På alla inkomster ovan den summan ska ytterligare 20% skatt betalas in. Högersidan vill visserligen minska alla skatter, men faktum är att de sedan länge drivit en linje att framför allt minska skatten för de som tjänar under 45 000. Det ska löna sig att arbeta jämfört med bidrag.

Problemet är alla sådana här stjärnor som sprider osanningar om de svenska skatterna. Vi betalar så otroligt mycket skatt på allt att det totala skattetrycket är 42,5% (2021). Det betyder dock inte att den enskilde individen inte kan betala mer i skatt än så, skattetrycket är total skatt i procent av BNP. Enskilda individer betalar ofta betydligt mer i skatt av sin inkomst, eftersom det finns en alldeles för stor andel människor som inte betalar särskilt mycket skatt.

Liraren i twitter-tråden berättar inte vad han tjänar, men jag kan (nästan) sätta min hund i pant på att han inte har särskilt höga inkomster. Då är det alla dagar i veckan väldigt lätt att skrika om att alla andra ska betala skatt.

Men även den som tjänar under 45 000 i månaden betalar mer än de (cirka) 30% i inkomstskatt som dras på lönen. Lägg till sociala avgifter som arbetsgivaren får betala (cirka 40% på bruttolönen), moms på allt som köps, energiskatt, bensinskatt, vägskatt, fastighetsavgift och fan och hans stalinister.

Det är inte mer och högre skatter som behövs i Sverige, det är rätt användning av de pengar som kommer in som vi verkligen behöver. Kommunisterna ger sig inte förrän vi har 100% i skatt, och inte ens då kommer de sluta vilja ha mer av folket.

8 Comments

 1. Tänk om de de styrande någon gång kunde fokusera på UTGIFTSSIDAN istället för att bara försöka höja intäkterna via nya skatter. Att skära bort i alla fall nån liten del av allt onödigt tjafs man fått för sig att finansiera. Bistånd, presstöd, stöd till trossamfund, ränteavdrag, bidrag till kreti o pleti etc etc etc. Det finns hur mycket som helst att välja på.

  Om jag inte har pengar till den där semesterresan så får jag ju antingen strunta i den eller själv jobba mer/hårdare. Inte skulle det falla mig in att fråga en kompis eller grannen om denne kan bidra lite till min resa. Men är man staten tänker man inte så, om man är staten är allt ditt mitt.

  • Exakt så är det, det finns hur mycket som helst som staten inte ska ägna sig åt och lägg därtill ett enormt resursslöseri. Du har helt rätt med ett mycket bra exempel. Har man inte råd med semesterresan då ska man inte heller åka iväg.

 2. Högern å dom Bruna hjälper bara dom rika. Ett exempel Conni Jonsson EQT grundare god för 25 MILJARDER Betalade bara 18% skatt 2021. Blir en mycket Röd röst i höst. Cyckelolle

  • Det där är bara skitsnack och brunsmetandet är så tröttsamt. Kommunisterna har förstört Sverige.

   Högern sänker skatterna för alla, även låginkomsttagarna. De sänker också bidragen för att det ska löna sig att arbeta.

 3. Hej, helt rätt, det är utgiftssidan man borde skära i, inte höja inkomstsidan.
  Staten tar en redig kaka av allt redan hur j-a svårt skulle det vara att ta bort utgifter i stället för att höja inkomsterna?
  Man blir så trött på staten…

  • Ja, det är ordentligt tröttsamt. De lägger pengar på saker som ingen normalt funtad person vill lägga pengar på.

Comments are closed.