Nyttan med jämförande sajter

Sajter som jämför priser har funnits ett tag, och de gör en enorm nytta för oss konsumenter. Jag använder ofta de här tjänsterna, men det finns också en del att tänka på. 

Det viktigaste att fundera över när du ska använda en jämförelsetjänst är att priset är inte allt. Det är långt ifrån allt och det kan dessutom finnas dolda avgifter. Bindningstid, garantier, uppsägningstider, och mycket annat påverkar.

Därför är det förstås viktigt att de jämförelsetjänster som finns inkluderar så mycket som möjligt av alla alternativ. Om de är bra på detta blir de en ovärderlig hjälp. Är de inte bra kan resultatet bli katastrof. Men att varje gång du ska köpa någonting ta för vana att alltid jämföra priset mellan olika leverantörer gör att du kan spara en hel del stålar.

Naturligtvis gäller fortfarande den gyllene regeln att aldrig köpa om du inte verkligen behöver det du längtar efter. Du behöver inte en ny mobiltelefon om den gamla fungerar, du behöver inte en ny bil om den gamla går att köra i 10 000 mil till och du behöver verkligen inte en kaffe latte på vägen till kontoret.

Det finns som sagt många olika jämförelsesajter. Här är några jag hittat och en del av dem använder jag ofta:

Pricerunner – En av de äldsta. Här hittar du allt möjligt, från spel till film till vitvaror och badrum.

Prisjakt – Har funnits med ett tag och jämför också allt möjligt. Mycket reklam dock och inte lika ren som Pricerunner.

Compricer – Inriktad på lån, försäkring, el, telekom och lite annat.

Consector – Jämför lån och säger sig förmedla låneräntan åt dig.

Bredbandsval – Jämför bredband och ger dig pris på exakt din adress.

En intressant observation i sammanhanget är de enorma prisskillnader som faktiskt finns. Det kan skilja tusenlappar mellan olika e-handlare när det gäller lite dyrare kapitalvaror. Vilket är förvånande, men gör också de här tjänsterna ännu viktigare.