Kostnaden för bekämlighet

arbetar

Jag erkänner direkt. Jag är lat. Superlat. Jag ligger hellre i soffan och läser en bok, än målar om vardagsrummet. Att det sedan finns mängder som måste göras är en självklarhet, men i strävan efter ekonomiskt oberoende är det lätt att försöka göra allting själv för att spara pengar.

Är det rätt väg att gå, eller finns det ett alternativ?

Som sagt, jag är bekväm. Jag gör dock det mesta själv ändå, men det finns en hel del saker som måste göras där jag försöker köpa mig bekvämlighet. Jag har exempelvis inte en manuell gräsklippare utan en bensindriven, men jag är inte så bekväm att jag (ännu) investerat i en robotgräsklippare. Jag gör det mesta hantverksjobbet men jag köper ofta maskiner som gör att jag kan göra jobbet snabbare. Hellre vedklyv än klyvyxa, särskilt vid större mängder.

Men i grund och botten vill jag undvika att köpa saker även om de underlättar eftersom jag prioriterar resan mot ekonomiskt oberoende. Dock tror jag att jag med mina färdigheter i väldigt många fall kan tjäna pengar som överstiger kostnaden för bekvämligheten. Kan jag lägga min dyrbara tid på något som genererar intäkter så är det bättre än att slita med underhållet av huset.

Jag ser det dock inte som ett slutmål att inte behöva göra något arbete, en hel del av underhåll kan vara både rogivande och göra att jag sparar pengar. Jag tycker inte sotandet är det roligaste som finns, men 20 minuters arbete sparar runt 500 kronor, vilket skulle motsvara en timpeng på 1 500 ink. moms. Det kan jag tjäna på en timme, men i grund och botten kan jag inte tjäna det på varje timme jag potentiellt sett skulle kunna jobba på – och då blir det enklare att spara in på kostnaden.

Är ni med på vad jag menar? Hur tänker du, köper du dig bekvämlighet?