Bästa kreditkortet

Visste du att kreditkort för första gången nämndes i en roman, skriven av Edward Bellamy 1887? Det skulle dock dröja ett tag innan kreditkorten som vi är vana vid att se dem dök upp och idag finns det en mängd olika kort med många olika villkor. Det är inte alltid så lätt att hitta bästa kreditkortet.

Lite lättare var det i kreditkortens barndom, då det bara fanns några få att välja på. På 1940-talet var ett antal amerikanska flyglinjer tidigt ute med att erbjuda ett kreditkort kallat Air Travel Card, som snart skulle få konkurrenter i form av korten från Diners Club, Carte Blanche och American Express. Mastercard och Visa följde efter och idag kan kreditkort erbjudas under flera olika märken – även om det många gånger är de stora kortutgivarna som står bakom.

Tanken med ett kreditkort är förstås att man ska få kredit, ett lån eller i själva verket en uppskjuten kostnad för det man vill handla. Vilket i själva verket betyder att man får lite större rörelsefrihet och en större likviditet. Det i sin tur betyder att det blir lätt att handla över sin egen förmåga, vilket är något som alla som vill ha koll på sin ekonomi vill undvika. Ett kreditkort som används på fel sätt riskerar att öka skulderna och i värsta fall kan man förstöra sin ekonomi fullständigt. Någon gång under kreditkortens tidiga år beskrev den amerikanska regeringen korten som att det var som att ge socker till diabetiker, och ett antal regleringar följde.

Rätt hanterat blir ett kreditkort förstås en styrka, särskilt som det går att hitta kort med riktigt bra villkor.

Jämför kreditkort

Du kan tjäna en hel del på att göra en jämförelse mellan olika kreditkort. Du behöver fundera över varför du vill ha ett kreditkort och sedan försöka matcha villkoren till dina behov. Du kan hitta bästa kreditkortet genom att antingen gå till de banker och kortutgivare som du känner till, eller använda en tjänst för att jämföra kort. Det kan verkligen löna sig att jämföra de olika villkoren, precis som det också kan straffa sig att inte göra jämförelsen.

Är du ute efter ett specifikt kort, som exempelvis de kort som ger bonuspoäng för ett speciellt område, blir det lite lättare då de ofta är väldigt specifika. Som exempelvis SAS Eurobonus-kort, men även där finns det kort från både American Express och Mastercard. De ger alla poäng, men på olika sätt och några av korten kan dessutom ge dig väldigt bra villkor för att kunna använda poäng, som exempelvis 50% poängrabatt.

Kreditkort jämförelse

Några saker som är grundläggande att titta på är räntan, betalningsvillkor och årsavgiften. Skulle du vilja använda kortet för att ha en buffert för oförutsedda utgifter så är räntan givetvis avgörande. Likväl är det ändå bäst att försöka spara ihop pengarna först. Men räntan varierar en hel del. En annan mycket viktig del är förstås årsavgiften, som ibland kan vara noll första året och något helt annat efterföljande år. Det finns kort som inte har någon årsavgift, men de korten kanske också saknar de extra fördelar du kan få genom kortet. Som exempelvis reseräkning eller återbäring på det du handlar.

Reseförsäkring har jag själv använt mig av ett antal gånger, och aldrig varit missnöjd. Många gånger räcker kanske hemförsäkringens reseförsäkring, men skyddet den ger är ofta grundläggande. Reseförsäkringen från kreditkorten ger många gånger betydligt bättre ersättning vid missade flyg, försenat eller helt och hållet borttappat bagage, olycksfall och liknande. Även självrisk vid hyrbilsskador kan ingå och här är det bra att vara lite detektiv. Läs gärna villkoren och välj det kort som passar dig bäst.

Finns det möjlighet att med kortet få någon form av återbäring på det du köper är det bara en bonus, särskilt om du sköter betalningarna och på så sätt inte behöver betala någon ränta. Kan du få återbäring i direkta kontanter är det mycket bra, då blir det faktiskt billigare att köpa det du ändå hade behövt köpa. Men se upp om du börjar köpa mer än vad du gjorde tidigare, då spelar det ingen roll hur stor återbäring du får.

Sist men inte minst ska du förstås tänka på säkerheten. Skydda ditt kort, din kod och använd inte kortet om du är osäker på stället du handlar hos. Visserligen brukar kreditkortsutgivarna vara väldigt duktiga på att skydda båda sina kunder och motverka bedrägerier, men du är ansvarig för ditt kort.