Hantera alla dina risker

risker

Du har hört det mängder av gånger. Sprid riskerna i portföljen, vilket blir viktigare inför en eventuell börsnedgång. Det är grundläggande kunskap för alla som vill bli ekonomiskt oberoende. Men har du tänkt på alla dina risker? Vad har du för nytta av dina aktier om du slår i skallen eller får en hjärtattack? 

Livet är fyllt av risker, från livets första ögonblick till det sista. Du lär dig hantera de mest grundläggande riskerna genom att upprepade gånger utsätta dig för dem, som att det gör ont att springa med full fart in i en stängd altandörr. Men av ett antal anledningar börjar vi tro att vissa risker inte existerar, bara för att sannolikheten att de ska inträffa minskar.

Samhällets totala kollaps är en risk som har låg sannolikhet, även om den har ökat något de senaste åren. Att människor börjar förvandlas till zombier har förmodligen en sannolikhet nära noll, men det finns ett antal mer troliga scenario som kan påverka vår vardag ordentligt.

Elbrist är en sådan, eftersom Miljöpartiet och andra miljöivrare som med sin naiva världsbild har sett till att kärnkraftens produktion har minskat radikalt. De flesta svenskar har ingen beredskap för elbrist. Hur diversifierad din portfölj än är kommer du inte kunna ha igång kyl och frys om det blir elransonering.

Riskhantering kan ske på många nivåer. Att ha cykelhjälm är ett sätt att hantera risken att skadas permanent om man cyklar omkull, trots miljöpartistens Lorentz Tovatts galna uppmaning att inte använda cykelhjälm. Precis som bilbälte och krockkuddar.

Risken att plötsligt stå utan betalmedel på grund av att ens bank inte fungerar som den ska kan enkelt hanteras genom att faktiskt ha kontanter. Eller ett andra kort från en annan bank. Det är dock ingen tvekan om att vårt samhälle i takt med att vi fortsätter digitalisera allt blir alltmer sårbart. Det är förmodligen ingen dum idé att ha lite silvermynt eller guldmynt hemma, väl inlåst, som alternativt betalmedel.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tycker att vi ska bli bättre på vår krishantering. Det kan jag bara hålla med om, trots att de har fått Dan Eliasson vid rodret. Krishantering är i princip en annan form av riskhantering. Det så kallade samhällskontraktet urholkas hela tiden, även om vissa delar av samhället fortsätter fungera finns det många delar som inte fungerar. Som sjukvård och skola, eller polis och rättsväsende.

Glöm inte heller att din hälsa är definitivt ett område du behöver kontrollera för att du inte ska riskera att förlora allt. Se vilka riskområden du har vad det gäller din hälsa och hantera dem. Röker du, sluta genast. Dricker du för mycket alkohol, minska eller sluta helt. Äter du onyttigt, börja äta mer nyttigt. Och så vidare. En morot är inte så dum när allt kommer omkring.