Köpa bil – eller inte?

köpa bil

Trots att vi har ett fanatiskt, bilfientligt parti i riksdagen som gör allt de kan för att motverka bilar har vanligt folk rätt stort behov av att kunna transportera sig. Kollektivtrafiken lämnar mycket att önska, men det finns många andra situationer som mer eller mindre kräver bil.

Men utan att gå in på miljöpolitik eller behovet av bil så har jag lite tips och tankar kring att äga en bil. Alternativet att leasa en bil har jag skrivit om tidigare, så det tänker jag inte ta upp igen. Däremot ska jag gå igenom hur jag resonerar om det optimala sättet att köpa bil på.

Att köpa bil kan vara en av de största förluster du gör i livet, en bil är väldigt sällan en investering utan bara en kostnad. Dock en kostnad som förhöjer livskvalité och gör det möjligt att spara tid.

Så hur tänker jag? Under lång tid i livet har jag kommit fram till att det allra bästa sättet att köpa bil på är att första steget är att hitta en bil som passar dina behov så bra som möjligt. Behöver du bara ta dig korta sträckor där hastigheten inte överskrider 50 km/h är en minibil att föredra, men så fort du behöver köra över 50 km/h ska du verkligen tänka på säkerhet. En krocksäker bil kommer rädda livet på dig den dag du krockar med en lastbil – eller en lastbil krockar med dig.

ANNONS

Lån genom konsumentkraft

Behoven ska förstås styra valet. Behöver du kunna lasta mycket, dra släpkärra, ha takbox eller ett par extraplatser så behöver du en helt annan bil än om du bara vill transportera två personer säkert. Sedan eller kombi, och så vidare.

Att hitta rätt bil för ditt behov är värt att lägga tid på, men när du väl hittat den uppstår förstås frågan om du ska leasa eller äga. Jag ser fördelarna med att leasa, men om du inte nödvändigtvis måste byta bil ofta så rekommenderar jag att köpa – och då ska du tänka så här:

Leta bilmärken med långa garantitider. Så långa det går, gärna 10-12 år på rostskyddet och lika länge på elektronikgarantin. Långt ifrån alla tillverkare ger så långa garantier, men det finns ändå en del tillverkare som åtminstone ger 10 år nybilsgaranti.

Tricket är nu att du ska sikta på att äga bilen så länge – och hålla dig till det. Lägg gärna lite mer pengar på inköpet om du får kvalité för pengarna. Kolla upp märkets historik, du kan få god hjälp av ditt försäkringsbolag. Var inte heller rädd för att utsätta försäkringsbolagen för noggrann granskning. Det kan skilja stort mellan olika försäkringsbolag, och köp inte mer försäkring än vad du har tänkt dig.

Driftskostnaden är förstås en viktig faktor. Skatt, bränsleförbrukning och kostnad för service är viktigt att fundera över. Servicen ska du sköta (och det krävs för att garantierna ska gälla). Se om du kan deala med försäljaren redan vid inköpstillfället. Exempelvis om du köper ett tillbehörspaket eller två så kanske han kan bjuda på första servicen. Allt går att diskutera.

Tänk på att det här upplägget kräver att du har disciplin att faktiskt behålla bilen under garantitiden. Det är lätt att vilja ha en ny bil efter några år (oftast blir det där suget som störst efter tre år) men du är smartare än så. Du har köpt rätt bil för dina behov för att du ska kunna göra annat med din tid än att betala räntor och förlora pengar på värdeminskningar. Efter tio år kanske du inte får mycket för bilen, men det kommer ändå vara en så bra affär du kan göra.

Nu är tio år en lång tid och mycket kan hända på den tiden. Därför bör du fundera över om du väntar dig att något stort ska förändras under de här åren. Om inte är det bara att ge järnet.