Spartips #30: Gå till biblioteket

biblioteket

Biblioteket är en guldgruva – bokstavligen. Har du missat att besöka den här guldgruvan så är det hög tid. Här finns inte bara pengar att spara, det finns oerhörda rikedomar att hämta. 

Bibliotek betyder, lite fritt översatt, bokrum eller möjligtvis bokförvaring. Numera är det betydligt mer än bara böcker som finns att läsa, lyssna på eller se på. Från allra första början var biblioteken både samlingar och arkiv, som det berömda biblioteket i Alexandria – numera återuppbyggt (även om det tog ett tag). De moderna bibliotek vi har i Sverige är allmänt finansierade och att låna böcker ska vara gratis för den som lånar – någonting som regleras i Bibliotekslagen.

Det fina med biblioteken är förstås att det är gratis att låna. Indirekt vill säga, de finansieras via skattemedel. Men att använda sig av dessa enorma kulturskatter betyder att du får en återbäring på skatten. Det mesta finns att låna, men det senaste är oftast väldigt utlånat. Vilket inte gör det mindre intressant, det gör istället att du får en mycket bra chans att utforska mindre populär litteratur. Varför inte Bertrand Russels biografi eller en illustrerad kurs i att väva korg? Naturligtvis finns det väldigt gott om böcker om ekonomi.

Det blir inte bättre än så. Du lånar underhållning gratis och du får samtidigt en chans att lära dig något nytt. På sidan boktips finns några boktips som du säkert kan hitta på närmaste bibliotek. Naturligtvis finns det numera ett antal titlar du kan låna till din surfplatta, om du nu gillar elektroniska böcker. E-böcker går långsamt framåt och det är fortfarande den gamla hederliga tryckta boken som dominerar, men alltfler upptäcker fördelarna med e-böcker och ljudböcker.

Du behöver heller inte oroa dig för att författarna ska snuvas på intäkter. De får faktiskt betalt, om än betydligt mindre än vid försäljningar. Å andra sidan tar upplagor slut, men de kan lånas om och om igen.