Snabblån – 5 saker du behöver veta

Snabblån - 70 Euro

Att låna pengar kan kännas krångligt och förvirrande, och även något så enkelt och smidigt som ett snabblån kan verka svårare än vad det egentligen är. Därför ska vi reda ut några saker du behöver ha koll på innan du ansöker om ett snabblån.

Vanligtvis länge lånebelopp än vid andra lån

När man tar ett snabblån så rör det sig sällan om några större summor. Vanligtvis kan man låna från 500 kronor och upp till 1000, 2000 eller 3000 kronor. Men det kan variera – ibland är lånebeloppet upp till 20 000 kronor.

Räntan på lånet, och det totala beloppet som ska återbetalas, skiljer sig också väldigt mycket åt mellan olika långivare. Ibland kan man även få första lånet räntefritt eller till en lägre ränta.

Annars kan räntan vara ganska hög, men eftersom beloppen som lånas är låga och återbetalningstiden är kort – och ibland ofta betalas i sin helhet vid ett tillfälle – så blir det ändå sällan någon större summa i ränta.

En god idé kan vara att räkna på månadsräntan och inte stirra sig blind på årsräntan, eftersom den inte är aktuell då lånetiden allt som oftast är kortare än ett år. Det är bättre att räkna ut den faktiska räntan som ska betalas, eller det totala återbetalningsbeloppet som oftast visas direkt.

Kan lösa akuta situationer

Ett snabblån är en snabb lösning på akuta situationer. Det är inget alternativ till ett större lån, eller någonting man vill betala av på lång sikt. Däremot kan det vara en räddning i slutet av en extra svårt månad, vid oväntade utgifter och så vidare.

Det är dock viktigt att veta att man kommer kunna betala tillbaka pengarna inom kort tid, eftersom det bara är ett kortsiktigt lån.

När kommer pengarna in på kontot

Oftast kommer pengarna in på kontot så fort lånet har blivit beviljat, men det skiljer sig åt mellan olika långivare och kan ibland dröja till senare samma dag. I vissa fall kan det även dröja till nästföljande dag.

Det går även att ansöka om lån på helgerna, och om man använder samma bank som långivaren så kan pengarna komma in på kontot även under helgen. I annat fall dröjer det till måndagen.

Återbetalningstid
Vanligtvis är återbetalningstiden från 14 dagar och upp till 90 dagar, men även detta kan variera mycket mellan olika långivare. Ibland är återbetalningstiden så lång som ett eller två år.

Tanken med ett snabblån är dock att det ska handla om låga lånesummor som lånas under en kort tid, så oftast rör sig lånet om någon månad eller två – men det kan även handla om ett par veckor eller tre månader.

Vad som krävs för att bli beviljad 

Även detta kan skilja sig mellan olika långivare, men oftast är kraven väldigt låga på denna typ av lån. Det krävs sällan någon hög inkomst, och ibland kan man bli beviljad även om man har betalningsanmärkningar.

Det bästa är att jämföra olika långivare och deras krav, för att få veta vilka som skulle bevilja lånet. Sedan ansöker man helt enkelt om ett lån, vilket brukar vara väldigt enkelt och gå snabbt.

Ibland kan man erbjudas ett lägre belopp än det man ansökt om, ifall långivaren inte kan bevilja det belopp man ansökt om.