Kan en robot ta ditt arbete?

robot

Kan en robot ta ditt arbete, och i så fall, vad ska du göra åt det? 

Under en tid har det pratats om att robotar kan ta över en hel del arbeten, och några siffror pekar på att det skulle kunna vara upp till 50% av alla arbeten som försvinner. Jag tror att siffran är för hög, åtminstone om vi ser till de kommande tio åren – men jag tror också att hastigheten med vilken datorer eller robotar kan ta över arbeten går allt fortare. Så snart självkörande bilar blir verklighet på riktigt är det lätt att tro att Sveriges taxichaufförer kommer att kunna ersättas. Samma sak med budbilar och lastbilar, kanske även brevbärare.

Det här är förstås inget nytt. Maskiner och automatisering har ersatt jobb under lång tid, men den stora skillnaden är att nettoförlusten ökar. Tidigare ersattes de jobb som försvann i en relativt hög takt som också gjorde att helt nya tjänster faktiskt skapades. Den nya ersättningstakten gör det svårt.

LÄS MER: Robotar kan ta över hälften av jobben inom 20 år

Robotar kommer att ha svårt att ersätta yrken där det krävs social kontakt, som vårdyrken och lärare. Men även dessa yrkesgrupper kan kompletteras med teknik på ett sätt som gör att det inte behövs lika många längre. Äldrevård i Japan har kompletterats med robotar som exempelvis utför tunga lyft.

Det går givetvis att diskutera huruvida den här utvecklingen är bra eller dålig. Men den är oundviklig och den stora frågan för var och en av oss blir förstås:

Om en robot kan ersätta just mig, vad ska jag göra åt det?

Det går givetvis att gå runt och gnälla på det, men det kommer inte att skapa några arbetstillfällen. Du kan rösta på ett parti som vill minska arbetstiden, vilket borde göra att det går att dela på de arbeten som “blir över”, eller helt enkelt skapa ditt eget framtidsyrke. Gig-ekonomin tyder på att det kan vara en rörelse som är på god väg att etableras.

Dock finns det många stora utmaningar som måste lösas när robotarna blir allt mer effektiva. Röster höjs för att etablera en medborgarlön, vilket inte kommer att fungera så länge samhällskontraktet inte ser annorlunda ut. Den del av befolkningen som fortsätter arbeta kommer inte att vilja betala för alla andras medborgarlön om det inte innebär att de kan få fler fördelar. Så fungerar mänskligheten och dagens samhällskontrakt bygger på att alla deltar.

Du kan också satsa på att bli ekonomiskt oberoende och se till att inte beröras av förändringen. Eller byta yrke helt. Varför inte bli robotreparatör? Till dess att en robot kan reparera sig själva eller en annan robot bör det vara ett framtidsyrke, och den dag robotarna fixar sina egna problem går mänskligheten ändå under.