Och årets julklapp blir…

årets julklapp

Det är mindre än två månader kvar till jul och snart kommer beskedet från HUI Research om vad årets julklapp blir. Min spaning är att årets julklapp blir en så kallad smart högtalare och jag kan bara ana att det kommer att gå att mäta ökningen av el på juldagsmorgonen när tusentals smarta högtalare ska dras igång. 

Förvisso är det en rätt häftig pryl, som gör att du kan styra annan elektronik med röstkommandon. På svenska och med ett vanligt sätt att prata på. Ungefär som du kan prata med din smarta telefon. Priset är också rätt överkomligt, runt 600 spänn för de mindre varianterna och strax över 1 500 pengar för de större. Jag har haft en sådan här pryl ett tag nu och testat en hel del. Det är ingen tvekan om att det är en cool och användbar pryl som faktiskt gör vissa saker enklare. Som att börja spela musik eller slå på strömmen på anslutna prylar.

LÄS MER: Vill du se om jag har rätt angående årets julklapp så släpper HUI nyheten 20:e november.

Naturligtvis finns det säkerhetsrisker, men mest av allt är jag fundersam över vem som lyssnar. Är det helt säkert att inte någon annan lyssnar på allt som sägs? Det är lätt att bli paranoid i den uppkopplade eran.

Nu undrar du förstås vad årets julklapp och smarta högtalare har att göra med en blogg om ekonomiskt oberoende. Till att börja med handlas det julklappar för omkring 16 miljarder, sett till handelns merförsäljning under december 2017. Merförsäljningen borde handla om julklappar. Totalt var det nästan åttio miljarder (78,5) som handeln omsatte i december 2017 och i vanlig ordning beräknas handeln omsätta ännu mer.

Vilket man kan fundera en hel del på. Jag älskar julen och tycker det är kul att både köpa och få julklappar. Ur ett ekonomiskt oberoende-perspektiv är det förstås förödande, sett till julhandelns merförsäljning pratar vi 1 600 kronor per person, vilket precis räcker till den stora varianten av den smarta högtalaren. Många spenderar mindre och många spenderar mycket mer. Ser vi till statskassan är det bra med julhandeln, staten får in en hel del extra skattekronor.

Tyvärr är det alldeles för många som skuldsätter sig och får se fram emot en januarimånad fylld av ångest eller köande för att lämna tillbaka julklapparna.

Miljömässigt är det en katastrof och då pratar vi inte om julgranarna som får sätta livet till. Samtidigt är konsumtion bra för Sverige, så samhällsekonomiskt är julhandeln bara bra.

Men till syvende och sist är det här en blogg om att skapa ett ekonomiskt oberoende. Just därför får du följande tips som gör din ekonomi bättre inför julen:

  • Köp julklapparna när de är som billigast. Det är inte i december, utan snarare i januari. Kan du planera länge så köp nästa års julklappar i januari. Då missar du med säkerhet årets julklapp, men det spelar mindre roll.
  • Tillverka egna julklappar: Praliner, ljus, julkorgar fyllda med lite allt möjligt, bara fantasin sätter gränser – varför inte börja sticka en tröja eller mössa redan nu?
  • Ge bort välgörenhet, ett bidrag till en välgörenhetsorganisation ger dubbel glädje.
  • Fokusera på kvalité, ge hellre bort något som håller och som mottagaren vill ha, än många mindre klappar som bara blir liggande.
  • Ge bort din tid, allt du behöver är ett fint kort som beskriver vad mottagaren får. En gräsklippning eller en komplett husstädning. Perfekt till den som själv har svårt att utföra sysslan. Varför inte komplettera med hundpassning eller barnpassning?

Till slut, glöm inte att julen inte handlar om att köpa prylar. Den handlar om att umgås och att ta hand om varandra. Även om årets julklapp är rätt kul.

 

By subscribing to our e-mail list you approve that Money Cowby may save your e-mailaddress, with the purpose of sending news and a summary of the blog. You can at any time end your subscription and through our Data Privacy page request that your personal information is removed.

Subscribe to our newsletter and join our 38 subscribers. Your e-mail is safe with us. We will only use it to send weekly news from the Money Cowboy.