Starta företag

starta företag

Vill du bli ekonomiskt oberoende behöver du flera inkomstströmmar, som jag ofta skrivit om, och du behöver tjäna mycket pengar. Det går att spara och leva snålt, vilket i sig är en form av grundplatta för att kunna bli ekonomiskt oberoende (spenderar du mer än du tjänar spelar det ingen roll hur mycket du tjänar), men försök att fokusera på intjänandet.

Ska du tjäna mycket pengar är ett eget, eller flera, företag en av de bästa metoder du kan använda dig av. Om du vill starta företag men inte vet vad du ska ägna dig åt eller hur det går till så kommer du att få många tips här – men det här är inte en komplett guide. Däremot ska jag göra mitt bästa för att inspirera dig.

Tips på affärsidéer när du vill starta företag

Steg ett är förstås att fundera på vad du ska göra. Och här finns det mängder av uppslag. Du kommer att upptäcka att det med stor sannolikhet redan finns mängder av andra som gör mer eller mindre exakt samma sak. Några få kan ha lyxen att komma på helt unika idéer, men låt dig inte hindras av att du vill göra något som andra redan gör.

Tricket är att göra det du vill göra på ett nytt sätt och samtidigt mycket bättre än alla andra. Det handlar om att du ska hitta just dina konkurrensfördelar. Längre ner tipsar jag om hur du kan förbättra dina konkurrensfördelar.

Vad det gäller affärsidéer så handlar det förstås om vad du kan och vad du kan göra riktigt bra. Skriva texter, städa, bygga altaner, laga mat eller bokföring. Allt är användbart och gör du det bra (se återigen längre ner) så kommer du inte ha problem att starta företag och driva det framgångsrikt.

Driva företag bättre än alla andra

Om du vill få många kunder och tjäna mycket pengar måste du vara bäst. Och bäst blir du aldrig om du inte kavlar upp armarna och arbetar hårt. Men du måste också vara smart. Här är ett tydligt exempel på en bransch som skulle må väldigt bra av någon som kan vara nytänkande: Byggbranschen.

Tänk på varje gång du anlitat en hantverkare och fundera sedan över vem som får jaga vem. Hantverkare är en bristvara vanligtvis, men att hitta bra hantverkare verkar ibland helt omöjligt.

Om du är händig på något kan du fullständigt revolutionera den här branschen. Börja med att studera processförbättringar och service management – kopiera gärna från andra branscher där det fungerar bra (eller i alla fall bättre än i hantverkarvärlden) – och ge dig sedan ut och jaga kunder.

Bara genom att ha ett planeringsverktyg, skriva ner vad en kund vill ha hjälp med och sedan jobba med struktur kommer du kunna konkurrera ut de flesta andra hantverkare inom samma skrå. Några få hantverkare gör det här, men många struntar i att höra av sig, skriver inte ner vad kunden vill ha gjort, kan inte planera och så vidare.

Det här gäller så många olika branscher och utrymmet för att göra jobbet mycket bättre än alla är enormt stort. Tänk bara på att du ska orka också, så jobba inte så att du bränner ut dig själv – tänk på att ha inplanerad återhämtning och motionera regelbundet.

Vilken företagsform är bäst?

Vilken företagsform som är bäst för just dig beror på många olika faktorer. Absolut vanligast när man startar företag är enskild firma, men då är du direkt ekonomiskt ansvarig för företaget. Även den som äger ett aktiebolag har förstås ansvar, men ett AB skyddar dig bättre och ger dig bättre möjligheter att få lägre skatt.

Vill du ha hjälp att hitta rätt företagsform kan du läsa mer på Verksamt.se.

Annat som är bra att tänka på när du vill starta företag

Tänk på att hålla i stålarna. Även när det börjar gå bra så var noga med att inte spendera dina intäkter på tjänstebil, ny dator, stora utdelningar. Din likviditet är allt. Får du sämre månader behöver du ha en kassa att ösa ur, även om du är duktig på att spara och anpassa kostymen. Men utan intäkter finns det inte att spara.

Tänk sedan på att vara en affärsman ut i fingerspetsarna. Leta tillfällen att sälja och försök sälja mer så ofta du kan. Ge hellre rabatt om du kan sälja två istället för en av vad du nu säljer.

Leta också repetitiva kunder. Kommer kunderna tillbaka är det värt att ge dem rabatter eller andra fördelar. Vid första säljtillfället kan du ge 5% rabatt och en rabattkupong som ger 10% även vid nästa köptillfälle. Tio köp kan ge en låda choklad eller en trisslott.

Bokföringsprogram är mer eller mindre nödvändigt, det går att bokföra manuellt men blir så mycket jobbare. Leta efter ett bra bokföringsprogram för nybörjare så att du kommer igång enkelt.

Var inte heller rädd för att vara säljande. Gör reklam. Promota dig och ditt företag. Var stolt för att du vill tjäna pengar.

Vanligtvis brukar jag inte tycka att Arbetsförmedlingen är något att ha, men de har faktiskt en video som utvecklar det här ämnet något: