Tips för att sänka matkostnader

Matpriserna skenar och det talas om matprisökningar på tjugo procent och mer. Det är långt högre än inflationen, men kan förmodligen bero på mer än bara inflation – exempelvis elpriser och giriga handlare (en dålig kombination).

Att få butikerna att börja sänka priserna är en omöjlighet, kanske finns det lite hopp i en borgerlig regering som borde inse att skatt på mat är ohederligt. De har dock en hel del annat att ta tag i.

Så, precis som vanligt handlar det om att själv påverka sina kostnader. Jag har en hel del tips som kan ses som lite radikala ibland, men det handlar faktiskt om sunt förnuft. Så nu kör vi – så här sänker du dina matkostnader.

Nr 1 – Ät upp

Det absolut bästa tipset du kan hitta när det gäller att sänka matkostnaderna. Ät upp den mat du har. Det handlar inte (enbart) om att äta upp det som är på tallriken, utan att se till att använda varenda makaron i skafferiet. Se till att mat inte går ut (det gör den sällan, använd dina lukt- och smaksinnen för att avgöra, inte ett datum på förpackningen). Vi slänger en hiskelig mängd mat, delvis för att vi överlagar mat men mest av allt för att vi är värdelösa på att ta hand om rester.

Nr 2 – Köp rätt och mycket när det är rätt tid

Titta på erbjudanden, se på säsong och köp på dig så mycket du kan av sådant du förbrukar. Gillar du ris, köp storförpackningar och följ tips nr 1. Gillar du ost, som är osedvanligt dyrt, hitta extraerbjudanden och köp på dig ordentligt. Kolla upp hållbarhet och tips för att lagra själv under längre tid. Det finns mängder av preppers som gett sig in på att lagra mat i vad som förefaller vara en evighet.

Nr 3 – Laga storkok av energirik mat

Laga storkok av energirik mat så går det åt mindre. Vi har hälsotrender som säger att vi ska undvika fett, men rätt fett är en bra energikälla så se till att röra på dig och förbränn det du äter. Laga stora portioner med billiga råvaror och se till att de innehåller mycket kalorier.

Nr 4 – Ät mindre

Du ska alltid äta dig mätt, men vi har en tendens i vår del av världen att äta betydligt mer än vad vi behöver. Har du dessutom följt tips nr 3 så behöver du inte lika stora portioner, de kommer ändå innehålla gott om energi.

Nr 5 – Odla själv

Grönsaker och kryddor är svindyrt. Nu är det absolut rätt tid på året att börja odla själv. Det är inte bara enkelt, det är bra för både själen och plånboken. Du behöver inte investera i några stora drivhus. Börja litet och låt ditt odlande växa. Jag började med två chiliplantor för evigheter sedan och har nu ett växthus jag fyller varje år med tomater, squash, chili, persilja, basilika, gräslök, med mera. Kostnaden för fröer minskar om du vet vad du gör och återanvänder viss del av det du redan odlat (men det kan vara överkurs, det är ok att köpa fröer om du ser till att ta hand om dem).

Nr 6 – Utmana dig själv

Utmana dig själv att äta sådant du normalt inte skulle vilja äta. Blodpudding är billigt, men många ratar det. Ändå är det näringsrikt och med rätt anrättning (=senap) är det gott. Det finns mängder av billiga maträtter som många ratar, vilket ofta beror på att man inte behövt spara pengar.

Nr 7 – Fasta

Det sparar pengar, men framför allt är det hälsosamt. Gör det dock inte utan att veta vad du gör, och inte för ofta. Du ska inte fasta om du har någon sjukdom som kan förvärra, och det finns gott om sådana sjukdomar.

Nr 8 – Fortsätt pressa dina kostnader

Fortsätt pressa dina kostnader, inte bara vad det gäller mat, utan allt. Då har du marginaler att använda om matpriserna går upp ännu mer. Hur det än är måste vi ha mat.

Nr 9 – Fiska

Fiska är billigt om du har grundutrustningen (och sköter du den håller den hela livet). Det kostar dig i form av tid, men det är samtidigt rekreation och lugnande. Lär dig ta hand om fiskarna och frys in det du inte använder direkt.