Test av Lendify

lendify

Lendify har funnits ett tag nu, sedan 2014, och är enligt deras egen utsago Sveriges största marknadsplats för lån. De är dock inte ensamma inom person-till-person-lån, marknaden har fått se alltfler aktörer. Men, jag har testat och har gjort några observationer jag gärna delar med mig av. 

Det här inlägget innehåller en affiliatelänk. 

En grundsten i att bli ekonomiskt oberoende är att ha flera inkomstströmmar. Ju fler, desto bättre. Utdelningar av aktier är en av de vanligaste, men att låna ut pengar tror jag inte hör till det absolut vanligaste sättet. Det är förstås ett fullgott alternativ, så länge man inte ägnar sig åt ockerräntor eller andra oetiska metoder.

Lendify har byggt upp sin plattform på ett antal riskklasser, vilket jag tycker är både sunt och pragmatiskt. Ju högre risk, desto högre ränta. Att man dessutom kan blanda olika riskklasser när du väljer att investera är förstås en stort plus.

Lånen är annuitetslån, vilket gör att ränteintäkten är som högst i början och som lägst i slutet. Helt naturligt det också och förstås bra att man kontinuerligt får tillbaka pengar.

Det finns förstås en risk i att låntagarna inte kan betala tillbaka och i värsta fall blir man helt av med pengarna. Det är också därför räntan är högre hos Lendify än på vanliga sparkonton. Risken finns också att Lendify går i konkurs, men de har tecknat avtal med tredje part som kan ta över verksamheten. Lånen tecknas bara via Lendify, men är lån som gäller direkt mellan långivare och låntagare.

Lendify tar också en avgift för varje transaktion, en avgift som är lägre för lägre risk och högre för högre risk. Även med avgiften inräknad är avkastningen ändå att betrakta om okej givet en viss risknivå.

Löptiderna varierar också och jag har inte testat några längre löptider. Det känns rätt lagom att lägga sig på 2 år, men om Lendify fortsätter fungera så bra som det verkar kan jag nog tänka mig öka löptiderna så småningom.

REKLAM: Vill du pröva Lendify kan du använda den här länken, då får både du och jag 500 kronor förutsatt att din investering är 10 000 SEK eller mer.  Användandet av Lendify sker förstås på egen risk.

Jag ska också se över de andra alternativ som finns på den här marknaden, som exempelvis Tessin eller Savelend. Som en ny inkomstström kan man förstås sprida sina utlåningar på flera aktörer och på så vis minska risken ytterligare.