Framåt soldater

Det stormar en del i världen kring vad Ryssland håller på med och nu senast i Östersjön. Inte konstigt, eftersom Gotland är en mycket strategisk punkt. Den svenska försvarsmakten har visat sig handlingskraftig och fått bra stöd av Nato-allierade.

I vanlig ordning har kommunisterna, röda som gröna, under lång tid sett till att motarbeta Försvarsmakten. Kommunisterna i Vänsterpartiet är förstås emot ett Nato-medlemskap och jag är inte heller säker på att jag är för Nato. Snarare är jag för att bygga upp det svenska försvaret och ha en tätare allians med våra brödrafolk i Finland, Norge och Danmark – även om Norge och Danmark inte går att ha en militär allians med utan att skriva någon form av specialavtal med Nato.

Oavsett hur det svenska försvaret ska se ut i framtiden är det helt klart att det behövs. Allt annat är dumheter som bara kvalificerat korkade politiker i Feministiskt Initiativ kan komma på. Man kan tycka att det vore fint om det inte behövdes några gevär. Man kan tycka att krig är onödigt. Man kan tycka att alla borde dansa runt och sprida rosor medan vi lyssnar på änglasång – men världen fungerar inte så. Det finns för många Putin, Kim Jong Un och så vidare. Alla med galna agendor som de gärna försöker genomföra med våld.

Försvarsmakten handlar inte bara om att försvara oss mot invasion, det handlar om att försvara vårt sätt att leva och att förbli fria. Det är inte bara stridsvagnar som dundrar in på gatorna som ställer till det, det är lika mycket påverkansoperationer och cyberangrepp.

Försvarsmakten kommer behöva mycket mer pengar i framtiden om de ska kunna möta nya typer av hot. Världen blir inte mindre osäker. Försvaret har idag 1,5% av BNP, dvs ungefär 77 miljarder i anslag. Det är en halvering från 1975 och min högst ovetenskapliga bedömning är att vi måste upp i minst 2% av BNP – men gärna mer. Sverige kommer inte anfalla andra länder, men måste kunna försvara sig med besked. Tillsammans med Finland kan vi bjuda på ett motstånd som bara den mest galne diktator skulle ge sig på.

(Och ja, jag vet att Finland inte heller har 2% av BNP.)

4 Comments

 1. Ditt inlägg hade varit bra. För 30 år sedan.
  Idag – vad är det värt att försvara?
  – Europas otryggaste och farligaste land, där våldet och kriminaliteten exploderat så att vanligt folk (särskilt kvinnor) inte vågar gå ut längre
  – Våldtäkter i nivå med regioner i krig
  – Sverige är en s.k. failed state. Dvs en nation som har noll koll på vilka som rör sig in eller ut från landet. Gäller även gods. Där stöldligor tömmer landet på värde och snabbt skickar utomlands.
  – Frihet? Denna försvann detta året. Människors rädsla för ett virus som inte gett överdödlighet vare sig 2020 eller 2021 har gjort att många har släppt fram sina verkligt fascistiska drag, där man skall tvinga människor att injicera substanser som inte provats ut enligt
  – Sverige har idag en Pravdaliknande drag, där diskussion och dialog skall förhindras och statens narrativ ges iform av propaganda. Var finns diskussionen om alternativa läkemedel som Ivermaktin? Hur har andra länder agerat och med vilka resultat? Vilka biverkningar har vaccinet? Är det bra att människor fogligt gör som staten säger, utan diskussion och samtal?
  – Världens högsta bränslepriser skapar enorma problem för landsbygdens folk.
  – Elpriser som skjutit i höjden leder till minskade marginaler för många hushåll, med sämre livskvalite som följd.
  – Politikernas politik som lett till höjda priser på el och bränsle skapar inflation som alla kommer drabbas av.
  – Vem vill bli sjuk med dagens sjukvårdsköer? Vem vill bli akut sjuk och hamna på akutmottagningarna runt om i landet?

  Ärligt talat har jag idag svårt att se vad som skulle vara sämre om Sverige blev en del av Danmark, Norge, Finland eller Ryssland. Fast det är väl ingen som vill få ett helt dysfunktionell land och befolkning på halsen. Vi är ett skämt idag. Fast mer tragikomiskt med tanke på hur allt faller i bitar.

  Ryssland bullrar naturligtvis om områden där det finns större ryska minoriteter i dess närområde. Rysslands BNP är en liten liten lort jämfört med USA. Kan självklart bitas i små konflikter. Men att tro att de skulle vilja ge sig på Europa är trams. Miljöpartier med medhjälpare har redan sett till att genom nedstängning av kärnkraft hamna i klorna på rysk gas. Mycket bättre än stridsvagnar. Dessutom tjänar de pengar på det. Att måla upp ryssarna som ett hot mot vår frihet saknar all trovärdighet.

  • Jag håller helt med dig om att Sverige befinner sig i ett läge där vi har kris som staplas på kris, från sjukvård till brottslighet till hot mot äganderätten och frihet. Men trots detta har vi fortfarande ett land som går att rädda. Åtminstone tror jag det.

   I kampen för att få ordning på Sverige behövs Försvarsmakten mot både inre och yttre hot.

   Jag håller inte heller med om att Ryssland inte är ett hot. Det är sant att Putins regim hellre säljer gas, men Putin är pressad. Han måste visa att han är den ryska björn han utgett sig för, annars kommer maktpositionen vara hotad. I dagsläget tror jag inte det blir någon regelrätt invasion av Sverige, men Putin vill ständigt flytta fram sina positioner.

   Även om Ryssland hellre säljer gas är sanktionerna dyra. Frågan är komplicerad och inte helt enkel. Håller med om att Rysslands BNP är inget i jämförelse med USA och militärt har de ingenting att sätta emot, men det finns en joker i leken i form av Kina, som hellre ställer sig på ryssarnas sida än västvärlden. Kina håller också på att pressas tillbaka, vilket gör dem farligare i sin expansion.

   Ljuset i tunneln är att MP åker ut. Smolket i den bägaren är att Centern verkar ta över rollen som miljötalibaner, och det är dit MP-väljarna går. Inte omöjligt att vi får se en S+C regering med stöd av V – och då kan även jag börja fundera på om det är kört för Sverige. Den konstellationen kommer fortsätta importera röstboskap, tills skiten imploderar – och då är det Försvaret som förhoppningsvis kan hålla ordning.

 2. Janne har en poäng. Sverige skulle förmodligen må väldigt bra av att bli invaderade av Ryssland. Det skulle lösa många problem.

  • Jag kan hålla med om att tanken är tilltalande. Ryssland har ordning och reda. Men de har måååånga andra problem.

Comments are closed.