Förbättra din ekonomi 2019 – här är fem kanontips

förbättra din ekonomi 2019

Vill du förbättra din ekonomi 2019 får du fem kanontips på vad du kan göra för att se till att din ekonomi är ännu bättre i år jämfört med förra året.

Tips nr 1 – Sluta slänga mat

Uppskattningar och undersökningar visar på att var femte, eller kanske så många som var fjärde, matkasse slängs. Det betyder i praktiken att du slänger bort 20-25% av värdet på maten du köper. Eller med andra ord, maten blir 20-25% dyrare än vad den behöver vara.

Det är inte alltid lätt att ta tillvara precis allting, men ett bra och säkert tips att minska svinnet är att inte köpa ny mat innan skafferierna är rensade. Se till att äta upp det du har innan det blir för gammalt och se vad du har hemma innan du köper nytt.

Ett säkert sätt att ta tillvara på maten är att göra en pizza eller en gryta på vad du har. Eller helt enkelt ha ett tabberas på rester.

Tips nr 2 – Sluta köpa onödiga saker

Se till att varje köp du funderar på att genomföra är ordentligt genomtänkt. Behöver du verkligen den där prylen, eller är din längtan efter att köpa någonting baserad på att du tycker det är roligt med nya saker? Rannsaka dig själv och fundera noga på om du verkligen vill köpa för att du verkligen behöver prylen/tjänsten/upplevelsen.

Tips nr 3 – Amortera

Det finns få saker som förbättrar din ekonomi så säkert som att amortera bort dina lån. Bolån är det enda lån som är vettigt att ha, men även bolånet bör du amortera bort så fort du kan. När du är av med dina skulder har du en mycket större frihet att bygga din ekonomiskt oberoende framtid.

Tips nr 4 – Låt muskler gå före maskiner

Det kostar att transportera sig, oavsett om det är med egen bil eller allmänna transportmedel. Därför kan du förbättra din ekonomi 2019 radikalt genom att börja cykla till jobbet. Det kommer inte vara det roligaste du gjort om du startar nu mitt i vintern, men när våren kommer och du sparat pengar på att låta din kropp jobba kommer du att ha väldigt stora förutsättningar att fortsätta spara pengar. Cykla är bra för både din kropp, din plånbok och miljön.

Glöm inte säkerheten, cykelhjälm och en cykel som är väl underhållen och säker är viktigare än allt annat!

Tips nr 5 – Ta med lunchlåda

Det är ett klassiskt tips som fungerar lika bra som alltid. Laga din lunchmat själv och ta med lunchlåda till arbetet. Du sparar väldigt mycket pengar och du får dessutom betydligt mer hälsosam mat (förutsatt att du lagar hälsosam mat).

Följer du ovanstående tips kommer du förbättra din ekonomi 2019 ordentligt och din resa mot ekonomiskt oberoende kommer att gå ännu snabbare.