Andreas Norlén ignorerar en miljon väljare

Talmannen Andreas Norlén har fram till idag gjort ett bra jobb. Det är ingen lätt uppgift att bringa ordning i ett parlamentariskt kaos där småpartierna sätter agendan. Tyvärr gjorde han idag ett monumentalt misstag. 

Antalet röstdeltagande var enligt Valmyndigheten 6 535 271. Ulf Kristersson var först ut att få talmannens uppdrag att försöka bilda regering, men när han hade misslyckats gick frågan till den sittande statsministern. När även han har misslyckats säger Andreas Norlén att sonderingsuppdraget inte ska gå vidare, vilket är ett misstag. 17,53% har röstat på Sverigedemokraterna och det kan alla tycka vad de vill om. Men 17,53% motsvarar 1 145 000+ människor.

Ingen kan på förhand veta vad som hade hänt om Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade fått frågan. Ingen vet vad (M) eller (KD) skulle ha sagt till Åkesson om han hade ställt frågan till dem om att bilda regering. Kanske hade det varit förlösande på låsningen, kanske inte. Men att inte ge det parti som är det tredje största möjligheten är att ignorera över en miljon väljare.

Min spaning är att Sverige behöver ett extraval och att det rentav skulle vara sunt. Nu efter valet har partiernas sanna ansikten visat sig och Liberalerna såväl som Centern har – även om de sett till att hålla Alliansen intakt – konsistent vägrat att bilda en regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Deras anledning har varit att den regeringen bara skulle kunna fungera med stöd av Sverigedemokraterna.

Huruvida det stödet hade existerat eller inte vet vi inte, men då Ulf Kristersson var beredd att försöka borde både Björklund och Lööf ha gjort ett försök, särskilt som Ebba Busch Thor var redo att göra det.

Dock visar den parlamentariska låsningen på problemen med för många partier. Riksdagsspärren borde höjas rejält och småpartier förhindras från att vara vågmästare. Den förra mandatperioden har präglats av en politik som till alldeles för stor del har styrts av ett minoritetsparti, utan logik eller verklighetsförankring.

Andreas Norlén bör tänka om och låta Sverigedemokraterna få sonderingsuppdraget. Allt annat vore oanständigt och att ignorera 1 145 000+ väljare är ett säkert sätt att se till att samma parti får ännu fler röster nästa gång.

Frihet handlar för övrigt om minimera statens inblandning i medborgarnas liv. Något vare sig socialdemokrater, kommunister eller miljöpartister har förstått. Jag tror inte heller att Liberalerna inser det och de gör verkligen inte skäl för namnet.