Att köpa hållbart

Det är mycket diskussioner nu för tiden om att både företag och privatpersoner ska agera hållbart, för miljöns skull. Som tur är mår både miljön och plånboken bra av att du tänker hållbarhet.

Det bästa exemplet på det är när du ska köpa något nytt. Säg en vinterjacka. Vanligtvis är dyrare jackor ofta av bättre kvalité, men det stämmer inte alltid. Det går att hitta jackor som är både billiga och som håller dig varm, torr och rörlig på samma gång.

Idealet är att hitta en jacka som är av tillräckligt bra kvalité för att hålla så länge som möjligt, vara varm och skydda mot regn, samt inte vara alltför svår att röra sig i. Dessutom till rätt pris.

Men tänk ändå på att om du lägger ett par tusen på en jacka av bra kvalité och du kan ha den i fem år, så är den billigare än en jacka för femhundra som bara håller i ett år. En bra jacka som du sköter kan du ha längre än fem år.

Sedan finns det de som gärna vill köpa nya jackor hela tiden, bara för att se snygga ut. Vill du ta dig ut ur ekorrhjulet ska du rata sådant beteende. Köp hellre hållbart, både för plånbok och miljö.

Det finns dessutom en hel del prylar du bara behöver köpa en gång. Som ett järnspett. Jag har haft samma järnspett i över tjugo år och jag tvivlar på att jag någonsin kommer behöva köpa ett nytt. Samma sak med mitt vattenpass. Och ett antal andra prylar.

Hållbart är helt enkelt bra.