Skaffa fler passiva inkomster – tio tips

passiva inkomster

Om du vill ta dig ut ur ekorrhjulet och inte behöva arbeta aktivt för att klara din tillvaro behöver du fler passiva inkomster. De flesta som bloggar, twittrar eller på annat sätt diskuterar ekonomiskt oberoende ägnar sig i huvudsak åt att prata utdelningar från aktier.

Det är förvisso den mest populära formen av passiv inkomst, men långtifrån den enda. Det är också en form av passiv inkomst som har bevisat sig fungera och är relativt pålitlig. Men jag vill hävda att det inte räcker, du behöver minst tre och helst ännu fler former av passiva inkomster.

Just därför ska jag ge dig tio tips på passiva inkomster och i vanlig ordning är det helt upp till dig vad du gör med tipsen och det är givetvis helt och hållet på eget ansvar. Jag tar inget ansvar för hur det här fungerar, och det vet du förstås redan.

Tips nr 1 – Utdelningar

Som sagt, den vanligaste formen av passiva inkomster och relativt pålitlig. Men anledningen till att du inte ska satsa enbart på den här formen är att utdelningar kan sänkas eller rentav utebli helt. Även om du har en god spridning av aktier kan du inte enbart förlita dig på att utdelningarna ska kunna ge dig tillräckligt med inkomster för att finansiera ditt ekonomiska oberoende. Glöm inte att vikta dina utdelningar mot varandra.

Tips nr 2 – Crowdfunded Properties

Jag fick namnge det här tipset på engelska helt enkelt eftersom jag inte hittar något bra svenskt ord. Men det handlar om fastighetsinvesteringar som finansieras av flera via webbtjänster. Två exempel på det här är Tessin och Reinvest (affiliate-länk). Den senare har jag testat ett tag nu och gillar hittills vad jag ser. Framför allt gillar jag att du kan starta väldigt lågt, lägsta insats är €100. Tessin i jämförelse ligger på minsta belopp på 50 000. Risker finns det förstås alltid, men avkastningen ligger i paritet med risken.

Tips nr 3 – Blogga

Det här är inte riktigt ett tips som ger dig passiva inkomster. Däremot kan du genom att bygga en plattform få annonsörer som betalar för en reklamplats. På så vis är det semi-passivt. Du måste visserligen fortsätta producera innehåll på din blogg, annars är det ingen som vill betala för reklam. Men om du får många besökare kan du tjäna en hel del pengar på reklam.

Tips nr 4 – Peer to Peer utlåning

Att låna ut pengar via någon av de Peer-to-Peer plattformar som finns är ett sätt att få betydligt högre avkastning på dina pengar än vad du får på ett vanligt bankkonto. I grund och botten är alla bankkonton som ger dig lägre avkastning än inflationen (just nu runt 2%) en förlust som i praktiken minskar dina tillgångar snarare än ökar dem. Därför är peer-to-peer utlåning ett sätt att få en avkastning på flera procent mer än vad bankerna ger.

Några plattformar jag känner till är Savelend, Toborrow och Lendify (affiliate-länk). Lendify har jag testat ett tag och är grymt nöjd. Lendify fungerar väldigt väl och en positiv överraskning var att räntan följer STIBOR – något jag inte var medveten om. Det betyder att avkastningen inte påverkas negativt av omvärldsförändringar vad det gäller räntor.

Tips nr 5 – Skriv en e-bok

Visst, det tar tid att skriva boken, men om du har någonting att säga som du tror att många vill ta del av så skriv. Det behöver inte bli en vetenskaplig avhandling på 500 sidor. Har du praktiska tips inom något område du är expert på så har du inget att förlora på att skriva en e-bok och sälja den. Det finns gott om tjänster online som gör det möjligt för dig att producera och sälja en e-bok. När den väl är ute på marknaden har du en passiv inkomst som kan skicka in en och annan krona till ditt kassaflöde för all framtid.

Tips nr 6 – Programmera en app

Det här kräver en del kunskaper, men om du har en superidé till en app du tror alla vill ha så har du också möjligheterna att sälja den till hela världen. Visserligen är det inte samma guldålder idag för appar som det var för några år sedan, men å andra sidan finns det betydligt fler användare idag och det kommer att finnas ännu fler imorgon. Tänk bara på att konkurrensen är enorm och du behöver verkligen ha en bra idé.

Tips nr 7 – Amortera

Det här har jag skrivit om förr, mängder av gånger, men det tål att upprepas. Det är inte per se en passiv inkomst, men att bli av med dina skulder gör det möjligt för dig att använda dina pengar i mycket större utsträckning till att generera fler passiva inkomster. Om du amorterar skapar du helt enkelt ett större kassaflöde när du väl är klar och de pengarna kan du använda för att skapa fler pengar. Enkelt, eller hur?

Tips nr 8 – Hyr ut delar av din bostad

Att via exempelvis AirBnB hyra ut delar av, eller varför inte hela, sin bostad skapar intäkter. Det är inte helt och hållet passivt men väldigt få passiva inkomster är helt och hållet passiva. Till och med utdelningsaktier kräver en viss arbetsinsats. Är du entreprenör bygger du ett attefallshus på tomten och hyr ut det.

Tips nr 9 – Köp en affärsverksamhet

Det här kan kräva en hel del kapital, men det finns verksamheter som går att komma över för en relativt överkomlig slant. Inte minst bloggar som idag genererar inkomster går att köpa. Hitta en blogg med 10 000+ användare och ge ägaren ett (skambud) förslag. Kanske är han eller hon trött på att blogga och vill hoppa av – till rätt pris.

Tips nr 10 – Köp en varuautomat

Det här har jag inte utforskat, men funderat mycket på. Man ser dem överallt och uppenbarligen används de. Om någon vet mer om det här får ni gärna kommentera och låta oss andra veta också. Jag tror att varuautomater kan vara ett utmärkt alternativ till passiva inkomster, även om de också kräver lite insatser i att fylla på varor. Vilket du säkert kan anlita någon ungdom i din närhet till att göra för en mindre slant.