Så blir du inte rik

rik

Nyligen läste jag en av de allra bästa artiklar jag någonsin läst om råd för att inte bli rik. Den är lite tvärtom förstås, och ironiserar en smula över misstag du kan göra som leder till att du aldrig blir rik. Och samtliga stämmer väldigt väl, enligt mitt förmenande. 

Artikeln i sin helhet hittar du på SVD Näringsliv. Mina tankar följer och vill du läsa ursprunget till samma artikel hittar du den på Business Insider, dock på utrikiska.

Jag tänker inte gå igenom alla tio tips, men de är väl läsvärda oavsett vilken av källorna ovan du väljer att läsa. Istället ska jag kommentera det absolut viktigaste av råden. Det är tveklöst tips nr 2, något jag pratat om tidigare. Du kan spara hur mycket du vill, men så länge du inte fokuserar på att tjäna mer pengar kommer det att ta väldigt lång tid att bli rik eller ekonomiskt oberoende, vad du nu har för mål i livet.

Jag vet att det finns olika syn på det här, men om du inte har någon inkomst finns det heller ingenting att spara. Tjänar du 10 000 per månad kan du aldrig hur du än gör spara mer än 10 000, vilket kräver att du lever på någon annan. Tjänar du 100 000 i månaden kan du både spara och investera.

Det här betyder inte att du inte ska ha kontroll på dina kostnader. Det är grymt viktigt, men det är faktiskt viktigare att fokusera på intjänandet av pengar. Ju fler inkomstströmmar du har, desto bättre. Ett annat av tipsen i listan handlar om din lön. Är du “bara” nöjd med schablonhöjningen som förhandlas fram centralt har du missat din chans att öka dina inkomster. Var aldrig nöjd, sträva vidare och se till att hela tiden ha siktet inställt på att tjäna mer pengar.

Dessutom, oavsett om det gäller att spara eller tjäna pengar så ska du använda varenda krona. Spara och tjäna för att investera, låt varenda krona jobba och du kommer snart upptäcka att du är på god väg att bli… just det – rik!