Tålamod och fokus

fokus

Har du någonsin tänkt på att varje krona är viktig? Om du vill nå dina mål måste du fokusera på varje enskild krona. En ensam krona är en byggsteg på väg mot den (ekonomiska) friheten.

Tålamod och fokus är därför dina bästa vänner. Om du krona för krona kan ta dig närmare dina mål finns det inget som kan stoppa sig så länge du behåller fokus. Respekten för att en sparad krona är en tjänad krona är en princip som hjälper dig i rätt riktning.

Att behålla fokus är förstås svårt, särskilt i juletider när det är lätt att köpa presenter och dessutom vara mer inriktad på både konsumtion och gåvor än andra delar av året. Men fokus och tålamod går hand i hand. Ditt tålamod underlättas av att du kan upprätthålla fokus.

Men hur gör man då, år ut och år in, för att behålla fokus och ha tålamod? Det enkla svaret är att det kommer givetvis vara en utmaning, men så länge du kan ha ditt mål framför dig, som en klar vision, är det betydligt lättare. I grund och botten är strävan efter ekonomisk frihet som ett maraton. Det är bara fokus på att nå målet som kan få dig att slutföra loppet. Det är jobbigt, tungt och lätt att ge upp på vägen, men om du vet vart du vill kommer du att slutföra.

Att enskilda kronor är viktiga är en medvetenhet som verkar gå alltmer förlorad. Det är superenkelt att konsumera. Att köpa en latte på stan för 40-50 kronor istället för att brygga eget kaffe och ta med på termos för 5 kronor är en vinst på minst 35 viktiga kronor. Ändå är det ingen som gör sig omaket. Ändå klagar många på att de aldrig har några pengar över.

Bara ett superfokus på målet och ett bergfast tålamod kan motverka alla avvikelser. 35 kronor om dagen i 200 arbetsdagar är 7 000 kronor om året. Sjutusen spänn är i runda slängar 33 Axfood-aktier. Vilka ger 231 spänn om året i utdelningar. Eller nästan 6 latte. Efter tio år har man fått ihop 60 latte. Det tar kanske 30 år att få utdelningar som räcker till den tidigare årskonsumtionen av latte, men samtidigt har man med stor sannolikhet kvar värdet på aktierna och antagligen en utdelningsökning. Går det ens att argumentera emot?

Naturligtvis inte. Fortsätt fokusera, ha tålamod och håll modet uppe. Du kommer att nå dina mål.

2 Comments

  1. Helt korrekt. Har man inte tålamod så måste man öva upp det, om man vill nå ekonomisk frihet. Den psykologiska aspekten av det hela är så väldigt viktig.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

Comments are closed.