Scandic och PEAB

Det här är inte en bild på ett Scandic-hotell. Ännu.

Jag brukar inte skriva vansinnigt mycket om aktier, men ibland händer det att jag vill lyfta upp några guldklimpar. Eller guldhönor om man så vill.

Som vanligt (är det någon som inte förstår det vid det här laget?) är det här inga rekommendationer och du är själv ansvarig för dina beslut.

Scandic är nordens största hotellkedja och har expanderat utanför de nordiska länderna. Jag har bott på Scandic ett flertal gånger och gillar att bo där. Det är bra standard till bra pris. Inte de bästa hotell jag bott på, men ljusår från de sämsta. Dessutom vet du alltid vad du får.

Nu satte Nordea ny riktkurs på Scandic och jag kan bara hålla med. Jag har länge tyckt att aktien har varit för lågt värderad. Jag ser Scandic som ett säkert kort av många anledningar, men framför allt för att de har ett hotellkoncept som tilltalar en bred massa. Det är också ett koncept som är uppenbarligen väldigt väl repeterbart och som har visat sig fungera.

PEAB har jag haft länge och kommer att fortsätta äga så länge det byggs i Sverige. Deras svåra år verkar vara förbi och deras medvetna strategi om att inte gapa efter för stora stycken gör att de känns betydligt mindre sårbara än konkurrenterna. Samtidigt är det samma familj i bakgrunden som hos Skistar och jag gillar filosofin hos ägarna. De har ett starkt åtagande till sina företag och har länge lagt ner både själ och kapital i sina bolag.

Jag tror inte PEAB kommer att vara någon kursraket de närmaste åren, om någonsin. Istället är det en trygg aktie som långsamt stiger över tid, med förhoppningsvis fortsatt ökande utdelningar.

Scandic tror jag däremot kommer att stiga bortom Nordeas riktkurs på 134 kronor. Jag tror det bara är början. Om Scandic bara tar det lugnt och expanderar långsamt kommer det finns Scandichotell i fler länder än Stordalen skulle önska.

Jag har dessutom alltid förespråkat trygga aktier framför mer volatila och särskilt aktier som kan överraska med att göra ett och annat hopp framåt…