Gör dig fri från bankerna – frihet är oberoende

bankerna

Money Cowboy handlar om ekonomi och resan mot ekonomiskt oberoende, men framför allt är det här en blogg om frihet. Vilket också ofta gör att inläggen handlar om att bli fri från skuld. Men idag ska jag ägna mig åt att vrida lite på frågan och fokusera på vikten av att vara fri från bankerna.

I grund och botten tycker jag att det är bra med banker och särskilt om det är på en fri marknad. Det skapar möjligheter för människor att förbättra sin ekonomi. Men för dig som vill bli fri på riktigt kan en bank arbeta i rak motsats till vad du vill uppnå.

Till att börja med ger din bank dig relativt små möjligheter att skapa avkastning på dina pengar. Se bara på vad du kan få i direktavkastning på valfri banks konto. I de flesta fall är det under inflationen, det vill säga du gör en förlust på att placera dina pengar hos banken – men banken kan tjäna en och annan krona på att förvalta dina pengar.

Bankens värde för dig som privatperson minskar om den inte gör det du vill, det vill säga hjälper dig att få dina pengar att växa.

Vad som är ännu värre är att om du har lån är du inte fri och definitivt inte från bankerna som har ett krav på att du ska betala ränta. Det är en ränta som vida överstiger vad du kan få om du lånar ut pengar till dem, vilket förstås är naturligt då banken måste tjäna pengar. Likväl arbetar inte dina pengar för dig.

Det här är en av anledningarna till att jag tjatar så mycket om vikten av att amortera. Skuldsättningsgraden i vårt land (och vår del av världen) är så hög att det i praktiken är bankerna som äger en stor del av våra bostäder. Vilket i sig gör att de har makt över våra liv. Det är inte frihet.

Att amortera är därför inte bara sunt, det tar dig närmare äkta frihet.

Sedan bör du också hitta andra alternativ till investeringar, som aktier, Lendify och Reinvest (affiliate-länkar). Likväl bör du prioritera att bli skuldfri och inte vara beroende av bankerna.

2 Comments

  1. Älskar dina inlägg om amortering. Känner mig i vissa sällskap riktigt motvalls när man pratar om amortering. Har en sparkvot på 60%, 30% –>Investering och 30% –> Amortering.
    Keep up the good work
    //Jonas

  2. Tack Jonas, kul att höra. Då blir det fler inlägg av den varan. 🙂 Intressant det där du nämner med vissa sällskap. Det finns rätt gott om människor som inte bara låter bli att amortera, utan som också är i det närmaste fanatiska med att tala om för alla att det går att få bättre avkastning på annat sätt. Vilket är sant, det går att få högre avkastning än dagens bolåneränta. Problemet är bara att det är inte frihet att vara satt i skuld och varje amorterad krona är en krona man aldrig någonsin behöver betala ränta på igen. Vinsten är så att säga evig. Dessutom skapar man ett framtida högre utrymme för att investera.

    Med din fantastiska sparkvot och fördelningen har du grymt bra förutsättningar att lyckas bli både skuldfri och ekonomiskt oberoende! 🙂 Själv har jag gått mot 20% investeringar och 80% amortering. Snart klar. 😉

Comments are closed.