Sätt den ena foten framför den andra…

foten

…så lär du dig snart att vandra. Idag när jag var ute med hunden, en American Bully, tänkte jag på hur värdefullt det är att kunna vandra rakt ut i den fantastiska, svenska naturen. Tack vare allemansrätten, väl utbyggda vandringsleder och en natur som är oslagbar har vi utan kostnad tillgång till ett av de bästa sätt som finns vad det gäller att hitta rekreation.

Det gamla talesättet – “sätt den ena foten framför den andra så lär du dig snart att vandra” – kan verka banalt i sin enkelhet, men det är just enkelhet det handlar om. Har du bara ett par bra kängor kan du gå hur långt som helst, bokstavligen.

Att vandra är förstås bra för både din hälsa och din ekonomi. Det kan vara ett relativt billigt sätt att semestra på och det finns många platser i Sverige väl värda ett besök. Att gå är också ett bra sätt att upptäcka andra städer, betydligt bättre än att åka runt i tunnelbana eller taxi.

Dock är det slående hur få personer jag möter ute när jag vandrar eller springer. Andra hundägare är rätt få och folk som bara motionerar är ännu färre. En och annan löpare, cyklist eller aspirerande Vasaloppsdeltagare, syns förstås till. Men totalt sett är antalet människor få.

ANNONS

Köp Vandra av Angeliqa Majstedt

Visst har vi ett bedrövligt väder i vårt kära land, särskilt den här tiden med stormar och flera centimeter regn, men det är trots allt inget stort bekymmer. Det är bara att hitta rätt kläder, så är det faktiskt rätt skönt att komma ut.

Med all respekt för alla som tycker att det är en hög tröskel att ta sig ut på promenader varje kväll, men det gör gott och det är gratis. Dessutom får du faktiskt tillbaka tiden då du kommer att leva längre om du rör på dig, än om du inte gör det.

Foten du vandrar med är värd att ta hand om, glöm inte det. Se till att ha riktigt bra skor eller kängor, låt fötterna vila när du är klar och glöm inte att njuta av att vara utomhus. Pengar, räkningar, hushållssysslor – allt kan vänta. Din hälsa kan det inte och att vandra är att leva.