Vad ska du göra med skatteåterbäringen?

göra med skatteåterbäringen

I dessa dagar finns det många tips i svenska medier om vad man kan och/eller bör göra med skatteåterbäringen. Vi som strävar efter ekonomiskt oberoende vet mycket väl vad vi vill göra, men varför envisas medierna med att intervjua “experterna” från bankerna?

Vet inte alla vid det här laget att privatrådgivarna vid bankerna i huvudsak går bankernas ärenden? Rådgivaren i den här artikeln är inget undantag. Visserligen säger rådgivaren att man ska spara, men vad det gäller att amortera på bolånet blir det bara ett lagom råd att amortera om lånet är över 80 procent.

Vilket är självklart för en rådgivare på en bank. Bankerna tjänar stora pengar på bolån och de vill hellre att du behåller lånet.

Mitt råd är istället att amortera allt du kan. Ta hela skatteåterbäringen. Jag förutsätter att du som läser det här har en buffert, inga kortsiktiga krediter och inte heller överdådiga kostnader som gör att du behöver skattestålarna till att överleva. Om det är så ska du givetvis inte amortera, få ordning på ekonomin först.

Äkta frihet kan nämligen inte inbegripa några bolån. Vad man ska göra med skatteåterbäringen är förstås upp till var och en, men bolån du amorterar gör dig friare för varje krona.

Det finns förstås alternativ, som att investera pengarna på börsen eller i någon av de alternativ till börsen jag tidigare tipsat om, som Lendify eller Reinvest24. Men har du bolån ska du bara använda den sortens investeringar till att få en hävstång för att kunna amortera snabbare.

På tal om alternativa investeringar snubblade jag över en riktigt bra översikt, av bloggkollegan @AInvesteringar, som heter just Alternativa Investeringar. Där kan du hitta P2P-lån, både till privatpersoner och företag, men också möjlighet att investera i fastigheter. Jag ska garanterat in och undersöka mer, det fanns betydligt fler än vad jag hade kunnat tänka mig.

Förhoppningsvis har den här artikeln gett dig lite tips om vad du ska göra med skatteåterbäringen. För att ge dig lite mer inspiration ta en titt på nedanstående bild. Du kan sitta vid den där sjön, med ett metspö och en öl, året runt om du vill, när du är både ekonomiskt oberoende och skuldfri…

oberoende handlar om