Vilken marginal behöver du?

marginal

Om du är en av alla oss som söker ekonomiskt oberoende genom passiva inkomster har du redan tänkt tanken. Vad händer om mina utdelningsaktier dyker, om börsen kraschar och utdelningarna minskar? Kommer du att klara en rejäl börskrasch och vilken marginal behöver du egentligen?

Svaret på frågan (som är som att ställa frågan hur långt ett snöre är) är att det beror förstås på hur mycket trygghet du behöver i livet. Dessutom finns det olika strategier att ta till. Här är några idéer som kan hjälpa dig ta reda på vilken marginal du behöver.

Till att börja med, förlitar du dig enbart på utdelningsaktier så har du bara en inkomstström. Då behöver du en betydligt större marginal, en krockkudde. Med andra ord ska du inte lämna ekorrhjulet när du nått exakt den nivå där utdelningarna täcker dina tänkta årskostnader. Istället behöver du lägga på 20-50% om du ska kunna leva på samma nivå vid en rejäl krasch.

Samtidigt kommer börsen, som i alla kända fall, att återhämta sig. Hur lång tid det tar är en annan fråga, men om du ser till att utöver din passiva pengamaskin också ha en likviditet som täcker ett års kostnader så kan du sitta stilla i båten ett litet tag under tiden du väntar på att börsen ska gå upp.

Om du dessutom skaffar dig flera passiva inkomstströmmar än bara utdelningsaktier minskar ditt behov av en marginal rätt radikalt. Jag har tidigare skrivit om mina (för ögonblicket) favoriter inom alternativ till utdelningsaktier – som Lendify (affiliatelänk) och Reinvest24 (affiliatelänk). De har än så länge hållit vad de lovar, men ingen av dem är förstås okänsliga för lågkonjunkturer. Däremot hjälper de till att sprida risken.

En annan välbeprövad strategi är att satsa på aktier som är mindre instabila och inte påverkas lika mycket vid en eventuell börskrasch. Mat måste alla ha, precis som läkemedel och bostad. De kanske minskar utdelningen, men den kommer förmodligen inte att helt utebli.

Till sist är det förstås en bra idé att satsa på guld. Varför inte i form av faktiska guldmynt du förvarar på ett säkert ställe? De kan du till och med få användning av i händelse av en apokalyps.