Dyr eller billig fritid?

fritid

Jag som lider av att ha väldigt många intressen hade också kunnat ha oändligt med prylar, kläder och abonnemang som kostade skjortan. Det är lätt att vilja köpa senaste träningsklockan, bästa cykeln, grymt bra löparskor som får dig att flyga fram, en bil som kan transportera dig och alla dina prylar, och så vidare.

Det motsägelsefulla och lite lätt sjuka är att ju dyrare fritid du skaffar dig, desto mer får du jobba och framför allt får du fortsätta jobba längre. Dyr fritid är lika med mindre pengar in till pengamaskinen.

Samtidigt, om du inte har en meningsfull fritid är det svårt att motivera varför alla pengar ska in på sparkonton och investeras. Att leva som en asket blir lätt tråkigt, även om det finns andra värden i livet än prylar.

Lösningen är förstås en gyllene medelväg. Köp det du behöver och köp kvalité. Köper du rätt träningsklocka håller den i många år och kostnaden blir då betydligt mindre – så länge som du kan hålla dig från att köpa en ny bara för att den har fler funktioner.

Just där är jag för ögonblicket. Jag sneglar på att uppgradera min gamla Garmin till en nyare modell, som lätt kommer att kosta mellan fem och tio tusen. Jag har visserligen haft min nuvarande i ungefär fem år, men den fungerar fortfarande och har alla funktioner jag egentligen behöver (pulsmätning, löpning, cykling, meddelanden och telefonaviseringar) – och jag behöver inte ladda den mer än var fjärde dag.

Som tur är har det gamla knepet fungerat. Att fundera på ett köp i minst ett par veckor och helst ett par månader har gjort att det där omedelbara suget har minskat. Det har inte helt försvunnit, men jag har (nog) skjutit upp köpet med i alla fall ett halvår och i bästa fall ett år eller två.

Förutsatt att klockan håller förstås…