Beskatta hundarna (igen)

hundarna

Jag snubblade över en insändare till DN, där rubriken var ungefär inför en hundskatt på en tusing per kilo. Nu är den här insändaren med största sannolikhet någon som är ironisk (och kritisk mot MP). Bara att föreslå tusen kronor per kilo (22 000 för vår hund) är illa nog, men insändarskribenten utvecklade idén och det skulle dessutom vara per månad. Troll, galning eller äkta miljöpartist, vem vet. Anledningen att beskatta hundarna skulle vara att de urinerar på gatorna, äter koldioxidintensivt kött (vad nu det är) och så vidare…

Problemet är bara att den här sortens galna förslag är inte omöjliga i dagens Sverige. Med MP i regeringen kan vilken galen idé som helst bli verklighet. Om du inte tror mig, fundera över plastpåseskatten (som är i paritet med den här galna hundskatten sett till effekten den gett), eller alla andra vansinnigheter som MP har stått för och fortfarande står för. De har motionerat om allt möjligt galet, som att nöjesflygande ska bli tråkigare, eller att löshundsjakt ska förbjudas där varg finns (vilket är snart i hela Sverige).

Hundskatt har funnits i Sverige, men avskaffades 1996. Vi kan nog räkna med att den kommer tillbaka om socialisterna och miljöpartisterna får fortsätta härja. Dock inte som en tusing per kilo i månaden, men det kommer säkerligen bli en ny hundskatt. Utan nytta för någon annan än för de som vill fortsätta slösa bort våra pengar.

Nu finns det förstås folk som är både allergiska och rädda för hundar, eller som bara rent allmänt inte gillar hundar. Vilket alla måste ha full förståelse för och respekt för. Hundar ska kontrolleras, inte tillåtas springa fritt och den hundägare som inte plockar upp efter sin hund borde ägna sig åt något annat än att ha hund. Samtidigt ska hundarna skötas om, inte fara illa på något sätt och det är alltid hundägaren som får bära kostnaderna.

På en ekonomiblogg som den här frågar ni er säkert varför vi valt att ha hund. Det kostar en hel del, även utan vansinniga hundskatter, men uppskattningen och nöjet man får av en hund går inte att sätta ett pris på. Det är alltid någon som är glad när man kommer hem. Vilket får mig att tänka på en av de roligaste historierna jag hört:

Vet du inte vem som älskar dig mest, din fru eller din hund?
Pröva stänga in hunden och din fru i bagageluckan.
Öppna efter två timmar och se vem som är gladast åt att se dig…

2 Comments

 1. Det mest chockerande med att läsa detta, var det att du pekar på att vi faktiskt HAFT skatt på att äga hund. wow, det hade jag ingen aning om faktiskt! Men jag antar att jag inte borde bli förvånad. Jag vet inte vad jag ska tycka om det, skönt att vi inte har det längre? Eller hur galna var vi innan det avskaffades 1996?

  En skatt jag vill att vi avskaffar (eller gör om) pronto är begravningsskatten, eller “begravningsavgiften” som det heter. Som om det inte är en skatt bara för att man kallar det avgift.

  “Begravningsavgiften ska bland annat täcka kostnader för skötsel av begravningsplatser, kremering och gravsättning. Avgiften är däremot inte kopplad till enskilda personers begravningar.”

  En generell kritik jag har mot alla skatter som dessa, dvs som sägs finnas till för att täcka diverse administrativt jobb osv är att de är procentuella. Varför skall någon med 10 miljoner i lön betala så mycket mer för kremering , gravsättning osv. Krävs det mer bränsle att elda upp rika människor? Är det all gåslever och Château d’Yquem som gör dem mindre brännbara? Samma med lagfarter, är det mer administrativt betungande att dokumentera ägarbyte för en 25-miljoners villa i Djursholm än ett torp för 200k i Färgelanda?

  • Det sjuka är att det uppfinns skatter för allt möjligt, bara för att staten har en oförmåga att hålla i pengarna.

   Begravningsavgiften är intressant, det där har jag inte tänkt på. Jag trodde i ärlighetens namn att det var en fast avgift. Du har förstås helt rätt, vansinne att det är procentuella skatter. Finns ingen rimlighet i det. Precis som det inte finns någon rimlighet i att öka procentsatsen på inkomstskatt när någon tjänar mer pengar. I kronor blir det alltid fler kronor ändå när man har en procentsats.

Comments are closed.