Köp inte aktier utan kunskap

aktier utan kunskap

Att handla med aktier är något människor gjort sedan 1200-talet, även om den tidiga handeln inte var likadan som idag. Bland annat Falu Koppargruva, där biskop Peter i Västerås år 1288 köpte en åttondel av gruvan i Kopparberget. Falu Koppargruva blev så småningom dagens Stora Enso och har en lång historia.

Vi kan alltid lära av historien, och det är alltid ett bra sätt att börja förstå en aktie. Vart började verksamheten, hur har den utvecklats och vart är den på väg?

Att förstå själva verksamheten är grunden till att kunna analysera värdet på en aktie och dess utveckling. År 1200 var det förmodligen lättare att förstå en verksamhet. Dagens företag är komplexa och i en global värld finns det väldigt många faktorer som påverkar.

Covid-19 är ett bra exempel på hur en så kallad svart svan kunde vända upp och ner på världen och alla företags förutsättningar. Dock kan man med rätt kunskap vara förberedd även på de mest osannolika scenario. Exempelvis, om du hade analyserat vilka företag som har god likviditet och låg skuldsättning så vet du vilka som kan klara en pandemi bättre än de som inte har några stålar i kassan.

Visserligen är det komplext att handla med aktier, men har du rätt kunskap blir det inte bara enklare utan du skapar också en större säkerhet. Det finns aldrig några garantier, men man kan göra mycket för att minska sina risker.

En grundfilosofi är alltid att sprida riskerna över flera branscher och aktier. Att ha en hörnsten i form av aktier som är defensiva, som exempelvis livsmedel, och bygga portföljen utifrån det är en vanlig strategi.

När du väl ska handla gäller det att hitta rätt mäklare. Jämför nätmäklare för att se vilka som passar dig. Det finns en mängd saker att tänka på, inte minst vilken sorts handel du kan bedriva. Alla mäklare är olika.

Jag köper själv aldrig aktier utan att ha läst på ordentligt. Jag vill förstå verksamheten, förstå marknaden, förstå konkurrenterna och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Nu jobbar jag mycket mot utdelningsaktier och det är ytterligare en parameter som jag analyserar. Hur väl kommer utdelningarna gå och kommer de växa?

Jag har dessutom sällan stött på någon annan som inte gör hemläxan. Skillnaden brukar bestå i hur djupt man går i sin förståelse. Ett bra sätt att börja är senaste årsredovisningen. En del årsredovisningar kan vara så tråkiga att läsa att klockorna stannar, men en del är riktigt bra.

Hur djupt man vill gå är förstås individuellt. Någonstans måste man bestämma sig och faktiskt våga ta risken. Bara man vet hur stor risken är.