Kör miljövänligt och spara pengar

kör miljövänligt

Jag har nog aldrig stött på någon som har körkort som inte gillar att dra på lite. Låt motorn vråla och känn hundratals hästkrafter trycka dig tillbaka i förarstolen. Tyvärr är det inte särskilt ekonomiskt eller miljövänligt och för en gångs skull finns det en hel del pengar att spara på att vara miljövänlig. Kör miljövänligt så kan du spara tusenlappar på ett år. 

Just nu i skrivande stund kostar en liter bensin (95 oktan) ungefär 15 kronor. Om du kör utan att tänka på så kallad eco-driving, det vill säga inte varva motorn för högt eller köra på för låga växlar kommer du förbruka 100% av den uppskattade bensinförbrukningen för just din bil. Men om du aktivt tänker på hur du kör och kör miljövänligt kan du spara upp till 20 procent. En normal tankvolym för en hyfsat stor bil är 70 liter. Kör du utan att tänka på miljön och bara gasar på kommer den tanken att kosta dig 70×15, det vill säga 1 050 kronor.

Tillämpar du istället motorbromsning, höga växlar och aldrig högre varv än 3 000 / min så kan du spara 20%. Det betyder i ovanstående exempel att din fulla bensintank kostar 70×12 kronor, vilket betyder 840 kronor, en besparing på 210 kronor. Tankar du två gånger i månaden är det lite mer än 5 000 kronor på ett år.

Bara att kunna minska antalet skattekronor som Magdalena Andersson vill stjäla från dig borde vara anledning nog att köra miljövänligt, men utifrån ett ekonomiskt perspektiv är det givetvis ren vinst. Det kan förstås vara svårt att inte vilja nyttja en bils alla krafter, men så länge som bensin och bilar ska beskattas hårdare i Sverige än andra länder är det ett bra sätt att kunna spara pengar.

Man kan förstås argumentera för att den bästa besparingen är att köpa en cykel och inte köra bil alls, men det är långtifrån alltid möjligt. Kan du gå, cykla, springa, ta bussen så gör det först, men måste du köra bil så kör så ekonomiskt och miljövänligt det går.